Webbutvecklarföretaget Appcelerator har med hjälp av IDC undersökt intresset för olika mobilplattformar bland 2 160 utvecklare under 2-3 november.

Resultatet visar att Windows Phone har tagit flera kliv framåt och nu har passerat Blackberry OS som den tredje mest populära plattformen. Särskilt stort är intresset bland europeiska utvecklare, vilket hänger ihop med Nokias nya Windowstelefoner Lumia 800 och Lumia 710.

38 procent av utvecklarna säger nu att de är mycket intresserade av Windows Phone. Det är de högsta siffrorna någonsin för Microsofts mobilplattform.

På frågan om varför utvecklarna är intresserade säger hälften att det beror på Microsofts partnerskap med Nokia. När det gäller Nokias Lumiatelefoner säger 28 procent av utvecklarna att de är mycket intresserade att ta fram program just för de enheterna. Det innebär ett mer än dubbelt så stort intresse som för Nokias Symbian och Meego-telefoner.

Den stora förloraren i undersökningen är Rim. Utvecklarintresset för telefoner med Blackberry OS sjunker sju enheter till 21 procent och Playbook tappar sex enheter till 13 procent.

Fakta

Undersökningen visar att intresset för Amazons nya pekplatta Kindle Fire är mycket stort bland utvecklare i Nordamerika. Kindle Fire skapar nu mer intresse bland Android-baserade plattor än Samsungs Galaxy Tab.

Amerikanska utvecklare som är "mycket intresserade" att utveckla för en Androidplatta:

1. Amazon Kindle Fire (49%)
2. Samsung Galaxy Tab (48%)
3. Motorola Xoom (37%)
4. Barnes & Noble Nook (24%)