CS har tidigare skrivit om att trots att allt fler datorer och telefoner går att spåra så får man inte alltid hem sin utrustning enkelt. Det kan vara polisens it-kompetens eller till och med lagen som sätter käppar i hjulet. Men det finns solskenshistorier även här.

Jan-Allan Stefansson hade varit på ett jobb i Stockholm, och skulle flyga tillbaka till Umeå. Vid säkerhetskontrollen packade han upp dator och Ipad, så som man bör. Efter kontrollen skulle han stuva ner allting i väskan igen, men råkade lägga ifrån sig Ipaden på en papperskorg, och fick inte med den i sin datorväska.

Inne på planet inser han sitt misstag, men trots att han springer tillbaka till gaten går den inte att finna. Men någon föreslog att han skulle testa Hitta min Iphone-appen, vilket han gjorde direkt när planet landat.

– När jag till sist får igång appen, så är Ipaden ute i en sjö. Jag väntade lite och kollade sen igen. Då var den vid Kallinge flygplats, säger Jan-Allan Stefansson.

Han följer Ipaden från flygplatsen till en adress i Kallinge. Han ringer upp polisen som efter lite förklarande skickar ut en patrull. Men polisen går bet då Ipaden befinner sig i ett flerfamiljshus. Men Jan-Allan ger sig inte.

Dagen efter vaknar han och ser att Ipaden förflyttat sig. Den är nu på ett utbildningscenter. Han ringer polisen igen, och blir kopplad till två unga poliser som tycker det verkar intressant. De åker till utbildningscentret, men vågar inte gå in då de är för välkända.

– Polisen väntar utanför, en riktig stake out. Jag frågade om de käkade munkar. Men de skrattade och svarade att det var kaffe och kexchoklad, säger Jan-Allan Stefansson.

Kring halv fem ser han hur Ipaden rör sig ut ur byggnaden. Snabbt får han tag på polisen och berättar vad som sker, men de hinner inte uppfatta vilken bil det är. Istället får Jan-Allan guida polisen efter Ipaden. Jakten går i en väldig fart, men till slut stannar bilen vid något som ser ut som en bensinmack. Polisen avvaktar, men efter Jan-Allans beskrivningar står det klart i vilken bil Ipaden är när den lämnar macken. Polisen slår till. Men Jan-Allan Stefansson tappar kontakten.

– Jag såg hur den stod still i en halvtimme, så satte jag igång larmet igen. Då ringde polisen upp mig och frågade om det var jag som skickade pipet.

Efter några kreativa förklaringar om hur Ipaden hade hamnat i tjuvarnas ägo, tog polisen hand om Ipaden. Det dröjde alltså bara runt 24 timmar, sedan var Ipaden i polisens händer. Men det som tog längst tid, det var att få den Ipaden skickad från Kallinge till Umeå, något som inte hade hänt en månad efter stölden.