Först ut var den amerikanska bloggaren Mary-Jo Foley som i början av månaden snappade upp rykten om att Microsoft var på väg att byta spår för utvecklingen av e-handelsplattform Commerce Server.

Avslöjandena gör att Microsoft går ut tidigare än planerat med uppgifterna att Commerce Server 2009 R2 blir den sista som utvecklas av Microsoft.

I fortsättningen blir det den amerikanska partnern Ascentium, som tar över utvecklingen. Den 2 december ska Ascentium presentera alla detaljer för den fortsatta utvecklingen av Commerce Server. Microsoft lovar att behålla service och support på produkten fram till mitten av 2019 och den senaste versionen kommer att säljas av Microsoft till i juli 2012.

Microsofts motiv är enligt inofficiella uppgifter är att Commerce Server inte passar i företagets molnstrategi. Totalt finns 6 600 aktiva licenser ute för Commerce server. Det är en hög siffra för den här produktkategorin, men en låg siffra för en produkt från Microsoft. Det kan vara en förklaring till att utvecklingen av plattformen gått trögt på senare tid.

Att Ascentium tar över utvecklingen väcker förhoppningar bland Microsofts partner som sysslar med e-handel. Svenska Avensia är en av dem.

– Vi tror det blir bra eftersom Ascentium både har expertkompetens och är nära marknaden, säger Jörgen Bertilsson, som är vd på Avensia.

Den första versionen av Commerce Server i Ascentium regi kommer i mitten av nästa år.

Fakta

Commerce Server lanserades 2000. Den senaste, och sista, versionen är 2009 R2. Produkten är nära integrerad med Sharepoint och Dynamics CRM.