Forskare, aktivist och ett hot mot den amerikanska staten.
Jacob Appelbaum beskylls för många saker. Som en av företrädarna för Wikileaks är han van att hamna i blåsväder, både för det han själv gör men också för att han står upp för det andra gör. Han är kritisk till hur Sverige har hanterat Pirate Bay-fallet.

– Auktoritära regeringar vill fängsla Peter Sunde för att han sett till så att folk ska kunna kommunicera med varandra, säger Appelbaum.

Han tycker att det är för mycket fokus på vad som händer utomlands, som under de arabiska revolutionerna tidigare i år. Det är enligt Appelbaum lika viktigt att vara uppmärksam på censur och övervakning i sin egen kontext.

– Folk borde göra det rätta och protestera mot att staten vill sätta Peter Sunde i fängelse.

CS träffade Appelbaum när han var i Stockholm för en månad sedan som talare på Sidas seminarium om internet och demokrati. Han är säkerhetsforskare vid University of Washington och företrädare för Wikileaks i USA. Men han är också känd är han för att vara en av utvecklarna bakom anonymitetstjänsten Tor, en förkortning för the onion router. Han är tacksam för Sidas miljonstöd till projektet.

Sidas pengar ska främst gå till utvecklingen av Tails, en teknik som ska göra det möjligt för människorättsaktivister att surfa anonymt och få sina digitala spår raderade. Det projektet är Appelbaum själv dock inte primärt involverad i.

– Den amerikanska regeringen vill se till så jag får sparken, men tack vare Sida har Tor-projektet råd att behålla mig, säger Jacob Appelbaum.

– Det pågår en häxjakt på mig.

Han blir ofta tagen åt sidan av säkerhetspersonal på flygplatser, senast på Island efter ett besök i Stockholm. Han berättar om en gång när han blev plockad i USA och förhördes i flera timmar. Till sist frågade hans flickvän vart de hade tagit honom. Jacob Appelbaum säger att säkerhetspersonalen då påstod att det aldrig hade varit någon annan än hon där.

Hur påverkas du av hur du behandlas?
– Vänner påverkas, min mentala hälsa påverkas. Vem vill dejta någon som utsätts för sånt här?

Om man följer Appelbaums råd ska är det nu hög tid att säga ifrån och inte blint tro på vad regeringar säger och lovar. Det är löjligt att tro att bara för att man ger myndigheter rätten att övervaka dig så kommer de inte missbruka den rätten. Enligt Jacob Appelbaum har många blivit skrämda till att tro att vi måste leva i ett samhälle där vi övervakas.

– Min generation har upplevt skrämselpropaganda i tio år, sedan elfte september.

Är du arg?
– Ja, jag är riktigt jävla förbannad.

Fakta

Tails är ett komplett operativsystem på designats för att användas från en cd eller usb-sticka för att undvika att övervakas. Tails kan användas nästan överallt och från i stort sett vilken dator som helst.
Tails baseras på Tor och fungerar där Tor inte är blockerat.
Tails baseras på Debian GNU/Linux.

Sida har gått in med 935 500 kronor i projektet Tor, varav en stor del av det går till Tails för att utveckla tekniken ytterligare.