Enligt bloggposter på sajten xdadevelopers.com och på androidsecuritytest.com ska programmet Carrier IQ kunna se nästintill vad som helst som görs på telefonen: Allt från var den befinner sig till vilka program som används och vilka knapptryck som görs.

Säkerhetsföretaget Kaspersky kommenterar att det verkar som att uppgifterna om programmets funktionalitet stämmer, men kan inte ge närmare information förrän en ordentlig undersökning har gjorts.

Enligt bloggarna är det framför allt Androidtelefoner som har programvaran, men även Nokia-och Blackberrytelefoner. Programmet ska vara installerat vid tillverkningen. Kaspersky säger att det verkar som att programmet installerats av Samsung och HTC i deras mobiltelefoner, men att det är svårt att säkerställa, och att fler tillverkare inte kan uteslutas.

Enligt Samsung berör programmet inte telefoner sålda i Sverige.

– Det jag kan konstatera är att Carrier IQ inte installeras på några mobiltelefoner i Sverige, säger Samsungs nordiska pr-chef Erik Johannesson.

Däremot kan han för tillfället inte säga någonting om hur det ser ut i amerikanska produkter.

På bloggarna nämns det att det är möjligt att i vissa fall stänga av programmet, även om det är svårt och inget som vanliga användare kan göra. I några fall fanns inte alternativet att stänga av programvaran överhuvudtaget, något som även bekräftats av Kaspersky.

Programmet är osynligt för användaren, och benämns som ett rootkit.

Det är ännu oklart vem som använder Carrier IQ men bloggarna pekar ut amerikanska operatörer. Ingen av operatörerna har dock gått ut och sagt att de specifikt använder programmet, och mycket av informationen som går att få ut genom programmet kan operatörerna få på andra vägar.

Bland de svenska operatörerna säger Tre och Telia att någon sådan programvara inte används av de båda företagen.

– Jag har frågat om vi använder Carrier IQ eller rootkitprogramvara, och det gör vi inte, säger Erik Hörnfeldt på Tre.

Däremot berättar han att de redan har tillgång till väldigt mycket av den information som man ska kunna få ut av programmet, som smstrafik, surfvanor och positionering, eftersom detta går genom telenätet. Men Erik Hörnfeldt klargör att den datan är väl skyddad hos svenska operatörer genom olika lagar, bland annat Personuppgiftslagen.