Den italienska matematikern Massimo Marchiori var tidigare med och utvecklade några av de algoritmer som används på Googles söktjänst. Nu håller han på att förbereda sin egen söktjänst som kommer att släppas innan årets slut.

Massimo Marchiori som är professor vid det italienska universitet Padua University har nu börjat presentera knapphändig information om den nya söktjänsten som går under namnet Volunia.

Enligt honom själv handlar det inte om en ny söktjänst som fungerar likt Google, utan en helt ny typ av söktjänst.

– Volunia erbjuder ett nytt radikalt sätt för hur framtidens söktjänst kan se ut, säger Massimo Marchiori i ett videoklipp på söktjänstens webbplats.

På webbplatsen kan besökarna ansöka om att få vara med att testa Volunia innan tjänsten öppnar upp för allmänheten. Redan från start kommer Volunia ha stöd för tolv språk.

I en intervju med den italienska tidningen Corriere della Sera ville Massimo Marchiori inte avslöja några detaljer kring söktjänsten och vad det är som kommer att skilja den från konkurrenterna.

– För tillfället kan jag inte uttala mig om några detaljer, tyvärr. Faktum är att ett företag som Google skulle utan problem kunna tillsätta hundra utvecklare som jobbar dag och natt på vår idé och släppa det innan oss, säger Massimo Marchiori till Corriere della Sera.

Han är dock övertygad om att hans teknik är banbrytande inom internetsökningar.

– Trodde jag inte att idén var stor nog att kunna konkurrera med jättarna inom söktjänster skulle jag aldrig ha dragit igång det här projektet, säger Massimo Marchiori.

Massimo Marchiori utvecklade 1996 en algoritm för sökningar som senare snappades upp av Google. Hans algoritm lade enligt honom grunden för det sidrankningssystem Google använder i dag.

IDG News