För ett par år sedan introducerade Karlskronaföretaget City Network en tjänst kallad City Cloud som gör det möjligt för kunderna att köpa på sig serverkraft efter behov. Vd:n och styrelseordföranden Johan Christenson uppger att företaget nu har drygt 1 000 svenska företag som kör en eller fler servrar i City Cloud och att man ska utöka tjänsten med nya möjligheter.

Nästa steg i utvecklingen kommer att bli en konkurrent till Amazons Relational Database Service där kunderna även ska kunna köra databaser i molnet.

– Under det närmaste kvartalet ska ett 50-tal av våra kunder få testa konceptet med databas som en tjänst. När den sedan släpps i en färdig version är den fullt automatiserad med autoskalning och liknande, berättar Johan Christenson.

Han uppger att City Network Hosting är först bland de svenska leverantörerna att erbjuda den här typen av tjänster. Däremot står man inte som ensam utvecklare av den nya databastjänsten eftersom utrullningen sker i samarbete med det relativt nystartade företaget Severalnines, som har skapat en plattform för automatisk databasklustring och som i början av utsågs till ”Best Cloud Startup” av Eurocloud Sweden.

– USA ligger fortfarande något år före Sverige inom infrastruktur som tjänst. Det har dock skett en rejäl förändring under de senaste tolv månaderna bland kunderna. Det är när och hur – inte om – som gäller i dag, säger Johan Christenson.