Amerikanska Carrier IQ hade säkerligen önskat sig ett annat sätt att få uppmärksamhet för sina produkter. Ingen, förutom de operatörer man samarbetar med, hade tidigare hört talas om bolaget som nu blivit något av en följetong i all världens it-medier.

Allt började med att en ung Androidutvecklare avslöjade att företagets produkter kan användas för att registrera allt som användaren gör på telefonen, alltså även knapptryckningar vid inloggning till banker och liknande.

Efter detta avslöjande hotade Carrier IQ att dra 25-årige Trevor Eckhart inför domstol med motiveringen att han olovligen hämtat kopieringsskyddad information från Carrier IQ. Utvecklaren fick dock stöd i sitt agerande från organisationen Electronic Frontier Foundation och efter all medieuppmärksamhet väljer nu Carrier IQ att göra en pudel.

I ett pressmeddelande skriver Carrier IQ att man drar tillbaka sina stämningshot mot Trevor Eckhart samt ber både honom och Electronic Frontier Foundation (EFF) om ursäkt. Här framkommer även att man delar EFFs syn på vikten av att skydda det fria ordet. Samtidigt passar Carrier IQ på att försäkra att man inte samlar information om telefonanvändarnas knapptryckningar eller säljer uppgifterna vidare till tredje part.

Men det frågan gäller är ju inte vad programutvecklaren Carrier IQ samlar in utan snarare vad operatörerna använder produkterna till och varför de är förinstallerade på telefoner från Nokia, Samsung, HTC, RIM med flera. Till CS har företrädare för Samsung tidigare försäkrat att man inte förinstallerat Carrier IQs ”spionprogram” på telefoner som säljs i Sverige.