Under senare tid har Ubuntu Linux halkat ner till fjärde plats på listan över de mest populära Linuxvarianterna för pc. Men på den lista som kontinuerligt uppdateras av Distrowatch finns inte Googles operativsystem för mobiler med.

Android bygger på Linux och har under senare tid börjat få större betydelse för de pc-liknande pekplattorna. Det är här de verkligt stora framgångarna för Linux väntar, anser Anders Lindbäck, vice ordförande i Svenska Linuxföreningen.

Han tycker inte det är så anmärkningsvärt att Ubuntu backat under senare tid.

– Konkurrensen mellan olika Linux-distributioner är hård och leder till att Linux hela tiden utvecklas och blir bättre. Att Ubuntu tappar lite mark är inte konstigt eftersom den distributionen har vågat sticka ut hakan och göra kontroversiella val för sitt bassystem. När då samtidigt konkurrenterna gör mycket rätt så sker lätt en överflyttning till en annan distribution.

Anders Lindbäck säger att Svenska Linuxföreningen inte bryr sig så mycket om vilken distribution medlemmarna använder och att man ser positivt även på de initiativ som kommer på den mobila sidan.

– Tittar man på Linuxvärlden så går den stora trenden mot mobila enheter vilket gör att Android seglat upp som en stor Linux-distribution som till exempel Ubuntu gärna vill efterhärma, säger Anders Lindbäck.