Det svenska analysföretaget Radar Group International konstaterar att under året har det visat sig ett mönster över var affärssystemskunderna vill investera.

– Det är en tydlig trend för de stora aktörerna. Deras tillväxt i kundpreferens har planat ut. Det kan man se för alla de stora, säger Hans Werner på Radar Group.

– Sverige ligger grymt bra till. Vi har bra kombination av teknisk kompetens med bra redovisningskunskap, säger Niklas Linder, vd på undersökningsföretaget Datadia.

Medan resten av marknaden har stannat av är det de små affärssystemen som växer.

Särskilt gäller det de lokala skandinaviska affärssystemen från Sverige, Norge och Danmark.

– Där kan vi se en definitiv trend att de är uppåtgående i kundpreferens. Det har hållit i sig ett par sådana här mätningar.

Mellan 2010 och 2011 har de stora affärssystemen, som de från SAP och Microsoft stannat av. Ingen negativ trend har visat sig, men företagen står kvar på samma nivå.

– De ökar inte sin kundbredd utan står kvar på samma nivåer. Den rörelse som finns i marknaden är att de små och medelstora ökar sin kundbredd och kommer nerifrån.

Exempel på mindre affärssystem som går bra är svenska Pyramid och norska 24Seven Office.

En riktig raket är Hudiksvallsbaserade Monitor.

– Det går riktigt bra och det beror inte på att vi ökar på uppdateringar. Det beror på volymen. Vi tappar inte kunder. Det händer att vi tappar ett bolag per år, men då beror det på att de slås ihop med andra bolag, säger Åke Persson, grundare och ägare av Monitor.

– Vi får in ett nytt bolag varje vecka, säger han.

En av anledningarna till framgången kan vara att små affärssystem får höga betyg i användarvänlighetsundersökningar.

I Advinces undersökning, som CS skrev om i somras, hamnade Monitor på silverplats.

Åke Persson anser att det har att göra med var man lägger pengarna.

– Vi har satsat alla pengar på utveckling och utbildare. Vi har egna utbildare och egen kundsupport, säger Åke Persson.

– Hela grejen sitter ihop som en kedja. Ingen enskild länk kan vara svag utan hela kedjan måste vara jämnstark.

Tom Nilsson på Pyramid, som tog hem förstaplaceringen i Advinces undersökning, pekar i sin tur på närheten till kunderna.

– Vi har haft mycket kontakt med våra användare genom åren, och jobbar lyhört. Vi är närmare vår egen marknad, säger han.

24Seven Office pekar på att deras enkla molnlösningar har lockat kunderna till dem. Det är en fördel de har som ett mindre bolag där inte större konfigurationer behöver göras för att allting ska fungera.

Fakta

Affärssystemen med högst användbarhetspoäng i Advinces omfattande undersökning från i somras:

1. Pyramid

2. Monitor

3. Maconomy

4. Mamut

5. 24Seven Office

Topplista kundnöjdhet i Datadias undersökning, våren 2011:

1. Briljant

2. Softone

3. Monitor

4. Pyramid

5. Visma

Flexibilitet
Små affärssystem kan ofta anpassa sig snabbare till den tekniska utvecklingen, som inom it går i en rasande fart. När kunder kräver nya funktioner kan mindre företag med kortare ledtid snabbt få ut uppdateringar. Större företag med kunder i flera länder måste ta hänsyn till fler saker innan uppdateringarna kan nå ut till alla.

Inget bagage

Större affärssystem har oftast utvecklats under väldigt lång tid. Det är svårt att byta ut stommen, som ofta är begränsad tekniskt. Det kan göra utveckling och anpassning för nya funktioner besvärlig. Nyare system slipper den tunga ryggsäck som de gamla bjässarna drar omkring på.

Specialisering
Flera av de mindre affärssystemen siktar in sig på ett visst område. Förutom att kunna anpassa sig till de mindre företagens behov, anpassar man sig också till en specifik branschs behov. De stora vill anpassa sig till allt och alla, vilket kan ställa till problem eftersom det är svårt att vara bra på allt samtidigt.