De skandinaviska affärssystemen är i en framgångsvåg. En stor mängd av dem är svenska och sedan finns ett antal norska och danska.

Affärssystem som Monitor, Pyramid, Briljant och Softone är kanske inte på var mans läppar. Men kunderna tycks älska dem.

De lokala aktörerna förstår sina kunder. De pratar samma språk, både konkret och begreppsmässigt. De förstår de svenska regelverken och är lätt att få hjälp av. Dessutom är de ofta domänexperter. Precis som det blir allt viktigare för utvecklare att förstå verksamheten och affärsmodellen har de mindre affärssystemsleverantörerna sett till att de kan den bransch de ska ge stöd åt. Det kan handla om allt från arkitekter till restauranger och verkstadsföretag.

Majoriteten av svenska företag är inte globala koncerner som Ericsson, Volvo och Sandvik. Tillhör man den kategorin har man inget val – då är det de internationella jättesystemen från SAP, Oracle och Microsoft som gäller.

Men för de flesta räcker det – och är dessutom bättre – med de lokala leverantörerna, visas i undersökning efter undersökning.

För svensk del är det också positivt att det finns så många framgångsrika små affärssystemsleverantörer.

Det börjar bli länge sedan de tre I:na gjorde segertåg över världen: Intentia, IFS och IBS. Men de senaste åren har inneburit något av en revansch för åtminstone IFS. Nu finns det dessutom en mängd utmanare som börjar på allt från B till S.

Vi kan bara hoppas att den utvecklingen fortsätter och att våra framgångsrika små bolag inte sugs in i jätteleverantörernas ständigt påkopplade dammsugare.