En bärbar dator till varje elev har varit en tydlig trend de senaste åren. Men alla är inte lika entusiastiska. På Fröslundaskolan i Eskilstuna, där konceptet också testas, har man fått upp ögonen för en annan lösning.
Konceptet bygger på Microsoft Multipoint Server som körs på en vanlig pc eller en liten server i varje klassrum. Servern är lärarens arbetsdator. Eleverna ansluter skärm och tangentbord till den via åtkomstpunkter. Från sin dator kan läraren iaktta hur eleverna jobbar, eller ta över skärmen och låsa alla arbetsplatser när läraren vill ha elevernas uppmärksamhet.
Alternativet är intressant av både ekonomiska och pedagogiska skäl.
– Eskilstuna har inte ekonomisk möjlighet att haka på konceptet med en dator till varje elev. En annan faktor är att vi inte är säkra på nyttan och effekten av att bara sätta en dator i händerna på någon, säger Tony Lööw, skolchef i Eskilstuna.
Han uppskattar att varje arbetsplats kostar under 3 000 kronor. Oavsett om eleverna skulle ha en egen stationär dator eller en bärbar blir det dyrare. Inköpet i sig hamnar över 3 000 kronor.
– Sedan har vi driftkostnaden. Jag tror att driftkostnaden på Multipointlösningen är hälften – högt räknat – av kostnaden för ett-till-ett.
Hittills kör Fröslundaskolan lösningen i ett klassrum. Planen är att installera det i samtliga.
Alla program som körs ligger på servern och tillgängliggörs för eleverna via fleranvändarlicenser. Faller försöken väl ut är en utrullning tänkbar på i alla skolor i kommunen, i första hand upp till och med årskurs 6.
– Den pedagogiska sidan är mest spännande. Med Multipointlösningen kan man som lärare se vad eleven jobbar med och direkt gå in och ge återkoppling. Det är väldigt nära den optimala situationen i undervisningen, säger Tony Lööw.
Fröslundaskolan i Eskilstuna är först i Skandinavien med att testa Microsofts Multipointlösning. Den hittills första installationen har gjorts på en flickskola i Rwanda.