Allt sedan Microsoft presenterade den första versionen av Windows 8 i september har det stått klart att Silverlight inte står högt på agendan.

Skälet är att webbläsaren i det nya gränssnittet Metro inte stöder Silverlight eller Flash, tillläggsprodukter som bara kan köras i klassiskt läge. Därtill flyttas allt fler funktioner till html5.

– Mycket av den funktionalitet som man använt Silverlight och Flash till är i dag möjlig att skapa via html5 vilket gör standarden naturlig för många webbtillämpningar, säger Daniel Akenine, teknikchef på Microsoft i Sverige.

Han vill inte kommentera vilka planer företaget har för Silverlight.

Den inflytelserika amerikanska Microsoftexperten Mary Jo Foley som står bakom bloggen All About Microsoft, uppger att de flesta av hennes kontakter mer än antytt att Silverlight 5 inte får någon uppföljare. Liknande uppgifter har dykt upp på ett flertal tekniksajter.

När CS ställer en direkt fråga till Joe Belfiore, den globala chefen för gränssnittet i Microsofts mobila produkter, tonar även han ned Silverlight.

– Vi förespråkar framför allt xaml och xna nu. Webben och html5 kan numera göra det mesta. Därför är behovet av Silverlight inte lika stort längre.

Bland svenska utvecklingsbolag råder det ingen tvekan om vart vindarna bär.

– Jag är övertygad om att html5 sopar banan med både Flash och Silverlight, samt att webbappar i html5 har konkurrerat ut många vanliga program 2013, säger Daniel Linde, grundare av utvecklingsbolaget Solid Partner.

Den åsikten delas av de flesta programutvecklare som CS talat med. För flera av dem kan det innebära en del bekymmer.

Ett exempel är Anders Rundqvist på Egotronic som satsat mycket på utveckling kring Silverlight. Han har gjort sig ett namn som Silverlightexpert och hoppas naturligtvis på att Silverlight lever kvar vid sidan av de html5-baserade produkterna.

– För de företag som behöver skapa rika applikationer på webben och mer seriösa affärsprogram blir html5 inte alltid det rätta alternativet, säger Anders Rundqvist.

Mycket tyder på att han och övriga utvecklare får se sig om efter andra alternativ än Silverlight för den kommande utvecklingen.

Håkan Reis, utvecklare på Jayway, säger att Silverlight visserligen är på väg ut men att det ändå inte varit bortkastat att lära sig programmera för den plattformen. Många av verktygen och metoderna från Silverlight lever och frodas både i Windows Phone och Windows 8.

Alla är inte lika hoppfulla.

– Utvecklare som satsat på Silverlight får skriva om ganska mycket kod om de vill kunna återanvända sina produkter på pekplattor med Windows 8, säger Al Hilwa, analytiker på IDC.

Fakta

Silverlight påminner om Windows Presentation Foundation och den första versionen stod klar i september 2007. Det är ett tilläggsprogram för webbläsare och har stöd för animeringar, vektorgrafik och video. Produkten konkurrerar både med Adobes Flash och med Suns (numera Oracles) JavaFX.

Programgränssnittet definieras med vektorbaserade extensible application markup language, xaml.

Html5: Markeringsspråk som används för att skapa webbsidor. Det bjuder på många nya funktioner jämfört med dagens html-version, till exempel video, avancerade formulär, grafik och lokala databaser.

Javascript: Skriptspråket Javascript krävs för att utnyttja många av funktionerna i html5.