Högt upp i en av Hötorgsskraporna i centrala Stockholm samlas kodargruppen Duchess Sweden i företaget Forefronts lokaler. De är där bland annat för att lyssna på ett föredrag av den drivande kraften bakom gruppen, Javaexperten Helena Hjertén från företaget Mejsla. Det är ett av två föredrag som hålls under kvällen.

Hon ska under föreläsningen skapa en webbapplikation i molnet med hjälp av Play Framework, ett ganska nytt ramverk.

– Det har verkligen gjort livet enklare för många Javautvecklare som jobbar med webb.

Alla de 25 deltagarna verkar vara intresserade av hot reloading, att inte behöva starta om webbservern för att se vilka förändringar som gjorts direkt i webbläsaren.

Helena Hjertén arbetar på Mac, och börjar processen i kommandoprompten, terminalen. Med ett kommando skapar hon applikationen med hjälp av Play-ramverket. I utvecklingsmiljön Intellij rensar hon bort standardkoden och kodar live.

Målet är att skapa ett enkelt kommentarsforum. När koden är klar kollar hon om det fungerar lokalt. Genom två snabba kommandon i terminalen sätter Helena i gång Heroku, en populär plattform som tjänst, för att ladda upp applikationen och göra den tillgänglig på nätet. Sen får deltagarna kommentera i forumet via sina smarttelefoner.

Allt på under 45 minuter.

Fakta

Duchess Sweden är en del av det internationella nätverket Duchess som är en officiell Java User Group. Gruppen riktar sig till kvinnor som jobbar med Java och närbesläktade tekniker och består av systemutvecklare från hela Sverige.

Gruppen riktar sig specifikt till kvinnliga utvecklare eftersom det är vanligt att de få kvinnor som jobbar med utveckling går in i chefspositioner, projektledning och test, och försvinner från själva utvecklandet.

Duchess Sweden fokuserar på teknik och systemutveckling och på att dela med sig av kunskaper.