CS har tidigare skrivit om programvaran, som nu har vuxit till en stor nyhet i alla världens tekniktidningar. Carrier IQ är ett så kallad rootkit. Det är ett osynligt program som ger operatören nästan full kontroll över telefonerna, utan användarens vetskap. Allt som görs på telefonen kan avläsas genom programmet, allt från knapptryckningar till positonering och sms.

Joe Belfiore, Microsofts chef för Windows Phone, dementerade via Twitter att Windowstelefonerna skulle ha spionprogrammet Carrier IQ installerat. Även Nokia förnekade användningen av Carrier IQ till tekniksidan Slashgear, och kallade uppgifterna om motsatsen för felaktiga. Reuters rapporterar att Research In Motion, RIM, säger att företaget inte använder programvaran. RIM går så långt som att säga att företaget inte har någon som helst inblandning i varken testandet, främjandet eller spridandet av Carrier IQ.

Å andra sidan har de två amerikanska operatörerna Sprint och AT&T gått ut med att de använder Carrier IQ, men hävdar att det enbart är för att förbättra nätprestandan, skriver Computerworld. Även HTC och Samsung har bekräftat att programvaran finns i deras mobiltelefoner, men att det är på uppdrag av deras operatörskunder.

Mitt emellan står Apple, som i ett uttalande meddelade att man tagit bort programvaran från alla sina produkter förutom Iphone 4. Därifrån skulle Carrier IQ försvinna i nästa programvarauppdatering. Företaget försäkrade också att man inte använt programmet för att samla data om knapptryckningar eller personliga meddelanden, och att användarna själva var tvungna att slå på insamlandet av information.

När CS tidigare kontaktade Samsung klargjorde företaget att programmet inte finns i svenska mobiler, och ingen av de svenska operatörerna Tre och Telia använde programmet, eller liknande utrustning. Hittills har det inte heller framkommit några indikationer om att programvaran ska användas utanför den amerikanska marknaden.