Här presenterar Computer Sweden de personer som är att räkna med den närmaste tiden. De som är med och syns, hörs och påverkar i IT-Sverige.

Christer Fåhraues,vd, Anoto
Ingenjör Fåhraeus lyckas få ytterligare ett par hundra miljoner kronor från investerarna. Grattis! Idéerna och visionerna är helt rätt, marknadsföringen funkar absolut, nu måste bara produkterna börja sälja. Det är dags för Fåhraeus att gå från lovande till lysande.

Peter Höjerback, vd på IT Öresund
Med dimplomati och sifferexercis kämpar han för att bevisa storheten med Öresundregionen. Försöker ideligen att få IT-bolagen i Skåne och Damnark att samverka. Den påkostade bron mellan Malmö och Köpenhamn har inte inneburit något lyft, ännu!

Ulf Engerby, vd på Qbranch
Doldisen som lyckas vara lönsam när konkurrenterna tvingas lägga ner till höger och vänster. Hosting, drift och konsulter låter inte så spännande men Qbransch visar att långsiktigt arbete bär frukt. Ulf Engerby höll sig kall under dotcombubblan, det lönar sig bra i dag.

Lars-Johan Jarnheimer, koncernchef, Tele2
Kändisdirektören som vuxit ut till en verklig tungviktare. Tele2 tjänar pengar på ett imponerande sätt. Även om det fortfarande handlar om 2G. Lars-Johan Jarnheimer får dessutom en extra tung roll efter Jan Stenbecks död.

Stefan Lindholm, vd Network Technical
Han kom till den västsvenska pc-tillverkaren från bilbranschen för några år sedan, när bolaget fortfarande ägdes av det föga framgångsrika norska moderbolaget Evercom. När Evercom fick problem lotsade Stefan Lindholm bolagen genom blindskären så att det återigen kom i svensk ägo.
Genom att Network haft en stor del av sin försäljning i den offentliga sektorn, har företaget också kunna hålla näsan ovanför vattnet under den för branschen stormiga period som varit. I våras kröntes Network Technicals framgångar av att bolaget utsågs till Årets leverantör av branschtidningen IT-Branschen.

Leif Pagrotsky, handelsminister
Vad ska man säga, en minister som verkligen förstår vad det handlar om. Måste bara upp på listan! Omvittnat intresserad och påläst, både på teknik och affärer. Dessutom social och karismatisk, den IT-ambassadör en regering behöver.

Gunnel Duveblad, ny chef för EDS i norra Europa
En svensk kvinna som kniper en internationell topposition framför näsan på rader av kostymer. Gunnel Duveblad sällar sig i och med detta till den långa raden av IBM-direktörer som tar steget över till konkurrenterna. Nu måste hon bara visa att hon klarar flytten från Kista till Solna.

Anders Igel, vd på Telia
En man med hårda nypor. Har kallats för ”yxan” i de rosa affärstidningarna. Har en utsatt position och kommer att synas ordentligt när han ska foga samman Telia och Sonera. Om någon ska kunna det är det han.

Håkan Lundgren, vd på svenska IBM
En doldis för många som inte verkar vilja synas. Men han styr den svenska verksamheten med känslig hand och har lyckats ro hem flera stora kontrakt det senaste året. Dags att kliva ur garderoben och mingla med branschfolket.

Mats Oretorp, marknads- och informationsdirektör på IBX
Lyckade internetsatsningar är vi inte bortskämda med. Portalen IBX har inte bara överlevt, den har etablerat sig som ett föredöme. Idén med IBX är att stora företag som Ericsson, SCA och ABB ska köpa varor från underlevrantörer i hela världen via portalen. Mats Oretorp har under svåra tider lyckats få upp en rejäl omsättning och sytt ihop avtal med andra aktörer.

Per Eriksson, Dells Nordenchef
Trots en storm av klagomål på försenade leveranser av hem-pc-paket har Dells affärsmodell fortsatt visa en god lösnamhet. Per Eriksson låter sig inte nedslås utan sätter hårdare press på säljarna.
Han vet att bossen Mickael Dell ogärna vill se tappade marknadsandelar.

Roland Vejdemo, HPs Sverigechef
HP tog kanske tag i de centrala posterna, men i Sverige var det Compaqfolket som kom ut med trumfkorten. Roland Vejdemo får ge ansikte åt en sammanslagning som gått förvånansvärt smidigt.
Det tog ett år, men nya HP är rustat och har förutsättningar att lyckas bli en ny superjätte. Roland Vejdemo har det tunga ansvaret här hemma.

Sara Kullgren, vd för Nokia i Skandinavien
Säljer mobiler som ingen annan. Nokias ekonomiska under upphör aldrig att förvåna och som ansvarig för Sverigebolaget står Sara Kullgren mitt i den framgångssagan. Mitt i Ericssonland dessutom!

Ola Hansson, vd på Mindcom
Som tidigare platschef för havererade återförsäljaren Merkantildata i Göteborgs-regionen, var han med att starta IT-företaget Mindcom, som i dag har huvudkontor i Göteborg och lokalkontor i Stockholm, Malmö och Köpenhamn.
Med Ola Hansson vid tömmarna har bolaget växt kraftigt, inte minst genom uppköp. Tidigare i år till och med annonserade Ola Hansson och Mindcom efter bolag att köpa upp.

Hans Alm, nordisk vd på Fujitsu Siemens
Med rötterna i kanalen som tidigare chef på återförsäljaren KL Data känner Hans Alm starkt för värdekedjan. Han har också vid flera tillfället svurit kanalen sin och bolaget trohet när många andra leverantörer sneglat mot direktförsäljning.
Hans Alm sägs var en underskattad strateg, som lyckades sy ihop japanska Fujitsu med tyska Siemens Nixdorf, när de båda bolagen fusionerades för några år sedan, utan någon större blodsspillan.

Stephanie Smitt Lindberg, Sverigechef, MSN
En person som du säkert besöker minst en gång i månaden, kanske utan att veta om det. Svenska Hotmail har varje månad 3,6 miljoner besök.
Stephanie Smitt Lindbergs uppdrag är att stärka msn:s ställning i Sverige och för det jobbet backas hon upp till hundra procent av Micrsofts USA-organisation. Håll ögonen på henne framöver.

Per Danielson och Stefan Bohlin

Fakta

Leif Pagrotsky, handelsminister.
Ylva Hambraeus-Björling, vd på branschorganisationen IT-företagen
Den kommande HP/Compaq-chefen (då trodde vi på Lars Olof Zetterlund, vd på HP).
David Larsson, IT-analysföretaget IT-Research.
Åke Plyhm, vice koncernchef på Tietoenator.
Kurt Hellström, vd på Ericsson.
Marianne Nivert, vd på Telia.
Per Eriksson, vd på Dell.
Björn Pehrson, professor, KTH.
Sigrun Hjelmquist, investment manager, Brainheart Capital.

Jonas Birgersson, Framfab.
Kjell Spångberg, Emerging Technologies.
Kjell A Nordström, Handelshögskolan i Stockholm.
Jonas Svensson, Spray Ventures.
Carl Bildt (m).
Jan Stenbeck, Stenbeck-sfären.
Per Bystedt, Spray.
Johan Staël von Holstein, Icon Medialab.
Leif Pagrotsky (s).
Cecilia Geijer Haeggström,
Intelligence/Intelligence Ventshare.
Ola Ahlvarsson, Boxman.
Michael Treschow, Electrolux.
Lars Berg, Mannesmann.
Erik Hörnfeldt, Halogen.
Kajsa Leander & Ernst Malmsten,
Boo.com.