Enligt Facebook ska Gowalla stängas i januari, samtidigt som dess ledning och personal börjar som anställda Facebook. Såväl grundarna till Gowalla, Josh Williams och Scott Raymond, samt ett antal utvecklare från företaget ska i fortsättningen ingå i design- och utvecklarteamen på Facebook

I september träffade Gowalla-grundarna Facebooks företrädare, uppger Josh Williams i ett blogginlägg. Därefter började planerna på ett övertagande att smidas.

"Några veckor efter mötet ringde Facebooks företrädare och det stod klart att bästa sättet för vårt team att påverka den framtida utvecklingen var att arbeta ihop, skriver han.

Facebook övertar enligt egen utsago varken rättigheterna till tjänsten Gowalla eller tekniken bakom den, utan endast personalen. Hur mycket affären kostar Facebook är inte offentliggjort.

Gowalla används för att dela information om var användare befinner sig, såkallade incheckningar, ihop med exempelvis foton från mobiltelefoner. Liknande tjänster är Foursquare och Facebooks egen Places.

Om nedläggningen av tjänsten och hur användarna ska komma åt vad de redan har lagt in på Gowalla, säger Josh Williams att företaget i framtiden ska "erbjuda en lösning för att exportera data". Facebook kommer däremot inte att förvärva Gowallas användardata, skriver han.

Facebook har inte velat svara på frågor om Gowallas utvecklare ska ta fram liknande lokaliseringstjänster för det sociala nätverket.