SAP får genom köpet en chans att sent omsider få en nytändning för sina molntjänster. Successfactors är en snabbväxare, som ökade 77 procent i omsättning tredje kvartalet, jämfört med motsvarande period i fjol. Företaget är mest känt för sin mjukvara inom kundvård och personalhantering.

I bjärt kontrast står SAPs tafatta försök på molnfronten. Bolagets onlinebaserade affärssystem Business Bydesign har dragits tillbaka för en omgörning efter att SAP insett att tjänsten inte ger tillräckligt med pengar. Enligt en av SAPs två vd-ar, Bill McDermott, ger köpet en ny adrenalinkick för SAPs satsning.

– SAP fick sitt stora genombrott inom mobilitet genom att förvärva Sybase. Nu gör vi samma sak i molnet. Vi kunde ha byggt allt själva, men ville komma ut på marknaden snabbt, säger han till IDG News.

Affären ger SAP tillgång till 3 500 kunder världen över med 15 miljoner slutanvändare. Lars Dalgaaard, vd för Successfactors, ska leda företaget vidare från kontoret i Kalifornien. Han får dessutom en styrelsplats i SAP.

– En av våra styrkor är att vi kan hantera extremt hög belastning med mjukvara som är utformad så att det går att spara på hårdvaran. Utvecklarteam inom molntjänster kan därmed lägga mindre tid på utbyggbarhet och tillförlitlighet och kan fokusera på att utveckla bättre mjukvara, säger Lars Dalgaaard.

SAPs stora problem, är förutom en svag molnhistoria att företaget har för många molnplattformar som måste knytas ihop. SAP är på gång att släppa en hyrtjänst för personalhantering, Career Ondemand, som kan överlappa med Successfactors molntjänster. Och SAPs samarbetssvit Streamwork kan överlappa med Successfactors tjänst Cubetree.

– Det blir intressant att se om SAP ska sälja de egna produkterna, eller om företaget låter mjukvaran från Successfactors hamna i fokus, säger China Martens, som är analytiker på Forrester.

Enligt SAPs teknikchef Vishal Sikka passar SAPs mjukvara perfekt ihop med Successfactors.

– Deras mjukvara har redan med framgång integrerats med SAPs centrala system. SAP borde därför kunna väva ihop programmen till en bredare produktportfölj utan problem.

– Bland annat finns stora möjligheter att förena SAPs minnesdatabas Hana med de molntjänster för analyser som Successfactors erbjuder, säger han.

Efter budet lägger nu Successfactors bud på rekryteringsföretaget Jobs2web, en affär värd 110 miljoner dollar. Den affären beräknas bli klar i slutet av året.

Fakta

Under lördagen meddelade SAP att företaget köper molnföretaget Successfactors för 3,4 miljarder dollar.
Genom köpet utökar SAP sina molnerbjudande på företagsarenan inom bland annat kundvård och personalhantering. Affären innebär att Successfactors vd, Lars Dalgaard, fortsätter att leda SAPs nya satsning på molntjänster, som chef för 1 450 anställda på kontoret i Kalifornien. Affären beräknas bli klar under första kvartalet nästa år.