Antalet spammeddelanden världen över har sjunkit till den lägsta nivån på tre år, ett tecken på att spammarna tjänar mer på att istället attackera sociala nätverk, enligt en ny mätning från säkerhetsföretaget Symantec.

Under november stod spam för cirka 70,5 procent av alla e-postmeddelanden världen över. Det är fortfarande en hög siffra men mycket lägre än för några år sedan då spam stod för över 90 procent av alla e-postmeddelanden.

Symantecs siffror kommer från att ha analyserat åtta miljarder e-postmeddelanden som företaget processade under förra månaden i en rapport med namnet Messagelabs Intelligence Report.

Volymen på spam sjönk kraftigt i mars efter att Microsoft tillsammans med flera andra företag och amerikanska myndigheter slog till mot Rustock, ett botnät som stod för över 30 miljarder spammeddelanden om dagen.

– Efter det har det inte kommit någon som fyllt upp det tomrummet, säger Andy Watson på Symantec.

Han tillägger även att spammarna antagligen har börjat lägga större resurser på att attackera sociala nätverk då det ger en bättre avkastning. Spamlänkar på Facebook och Twitter är enligt honom mer effektivt och sprids enklare mellan användarna.

USA är fortfarande störst och står för 28 procent av all spam på internet följt av Indien med nio procent och Ryssland med 5,7 procent. De populäraste ämnena bland spammeddelanden handlar om piller, klockor, juveler och porr.

IDG News