Google attackerar marknaderna i Kina och Ryssland genom att öppna nya datacenter utanför i dessa länder. Det nya datacentret i Hongkong ska tas i drift tidigt under 2013, uppger Google.

Satsningen kan jämföras med det datacenter som Google nyligen invigde i Hamina i Finland, med 90 anställda. I det finska centret ska Google enligt uppgift ha investerat 200 miljoner euro, motsvarande 1,8 miljarder kronor, enligt ursprungsplanen.

Siffran ska dock ha överskridits, kunde CS berätta nyligen. Investeringen i Finland tros delvis ha sin grund i att företaget vill få in foten i Ryssland, men att företaget ändå vill driva centret från ett nordiskt land.

Centret i Hongkong är ett av flera nya i Asien, där företaget i september aviserade planer att starta datacenter i Singapore och Taiwan, med datacenter i gång där inom ett eller två år.

Investeringen i Hong Kong innefattar allt från mark och fastigheter till teknisk utrustning, och i det nya centret ska 25 personer anställas när det befinner sig i full drift. Simon Chang, som är chef för Googles hårdvarelaterade verksamhet i Asien, uppger i ett uttalande att projektet har högsta prioritet på sökmotorjätten.

– Vi arbetar så snabbt vi kan för att få centret i full sving, så att vi kan hålla jämna steg med den snabbt ökande tillväxten i kapacitetsbehov i regionen, säger han i ett uttalande.

Investeringarna sker sedan Google har fått allt mer spända relationer till Kina de senaste åren. Sedan tidigare har företaget ett center i Hongkong, efter att ha dragit sig tillbaka från Kina. Det skedde i fjol, på grund av konflikter med landets myndigheter.

Fakta

Google vill komma åt både den ryska och kinesiska marknaden, men tycks ändå i så hög utsträckning vilja driva verksamheten från närliggande länder. Placeringen av Googles datacenter i finska Hamina tros i hög grad vara en följd av Googles intresse av att stärka sin position i Ryssland. Google bygger samtidigt flera datacenter utanför Kina, först i Singapore och Tawian och nu den senaste jätteinvesteringen i ett nytt datacenter i Hongkong.