I sommar planerar EU en ny prisregleringsattack dataroamingsavgifterna. Innehållet i de nya reglerna får sannolikt blodet att isa sig i ådrorna på många mobiloperatörer.

Från i sommar ska slutkundspriset på mobildata regleras så att det kostar högst 8,50 kronor per megabyte att mobilsurfa inom EU. Avgiften ska därefter sänkas steg för steg ner mot nollpunkten.

Den ansvariga EU-kommissionären Neelie Kroes säger att målet nu är att ”helt eliminera” operatörernas koncept utlandsroaming från marknaden till 2015.

Nu återstår bara ett godkännande från ministerrådet och EU-parlamentet innan slutstriden om roamingavgifterna kan börja.

EU har ända sedan 2009 försökt reglera bort operatörernas vilda överprisssättningen på mobildata som skickas mellan EU-länder. Hittills med begränsad framgång.

I stället för att slå till direkt mot de roamingavgifter som mobilkunderna betalar, har EU hittills enbart prisreglerat den utlandsroamingavgift som operatörerna betalar till varandra.

Den regleringen har inte fått någon större effekt för vanliga mobilkunder.

Mobilkundernas genomsnittspris ligger för närvarande på drygt 21 kronor per megabyte för mobilsurf inom EU, trots att den avgift som operatörerna får ta ut av varandra är knappt fem kronor per megabyte, enligt siffror från EU-organet Berec.

Nu lägger EU om taktik och riktar i stället prisregleringssläggan direkt mot priset mobilkunderna betalar.

Flera operatörer, bland annat Telia och Telenor, har börjat lansera tilläggspaket med sänkta roamingpriser för att visa att ytterligare prisregleringar är onödiga.

Tilläggstjänsterna bygger på att man kan surfa åtminstone lite, omkring 10 MB, till en fast dygnsavgift när man reser inom EU.

– I och med vår prissänkning kom vi ner på nivåer som absolut gör normalsurf möjligt. I vissa fall ligger vi redan långt under EUs reglerade maxnivåer, säger Magnus Svensson, ansvarig för roaming på Telenor Sverige.

Ulrika Steg, Sverigechef för Telias mobiltjänster, har viss förståelse för EUs planer på skärpta prisregleringar, men poängterar att Telia just nu lägger ner stora resurser på att själv sänka roamingavgifter.

– Vi vet att kunderna vill använda mobilen utomlands. Det är därför vi gör ett stort arbete just nu för att kraftigt sänka priserna och ge kunden kostnadskontroll. Målet är att man ska kunna använda sin mobil eller pc på samma sätt som hemma. Vi har börjat med att sänka priserna i Norden och sedan gjort en förhandlingsrunda i hela Europa och vi kommer att fortsätta.

Fakta

3,1 miljarder kronor betalar svenska mobilkunder i år i roamingavgifter när de använder mobilen utomlands.

750 miljoner kronor är för mobil data. En betydande del av dessa pengar slutar i de svenska mobiloperatörernas fickor.

De fyra svenska mobiloperatörerna håvar i år in uppskattningsvis 1,6 miljarder kronor på utlandsroaming.