(CS/Paris) Bara under en enda dag på internetkonferensen Le Web presenteras nya mobiltjänster som tillsammans dragit in miljardbelopp i riskkapital. Få om något av bolagen bakom tjänsterna bryr sig om att behöva gå med vinst.

– Vi har inga betydande intäkter, men vi har inte bråttom, säger Mike McCue, vd på och grundare av Flipboard, en populär rss-app för Ipad och Iphone, som enligt grundaren nu dragit in totalt 400 miljoner kronor i riskkapital.

– Lönsamhet är inget vi talar särskilt mycket om, säger Dennis Crowly, medgrundare till en annan het mobiltjänst, Foursquare, som så sent som i somras tog in 340 miljoner kronor i färska pengar.

Det hela kan tyckas rimma illa med situationen utanför internetvärlden, där skuldkrisen får världsekonomin att darra och företagen att hålla allt hårdare i sina plånböcker. Och det är helt riktigt så, enligt Googles styrelseordförande Eric Schmidt.

– Många är oroliga för en ekonomisk recession 2012, men hitechvärlden lever i en separat tillvaro. Det finns en fysisk värld och en virtuell värld, en cybervärld, och de världarna står i stick i stäv mot varandra, säger Eric Schmidt.

Samma tongångar hörs från några av it-världens främsta riskkapitalister.

– Det känns som vi är i ett parallellt universum. Det mikroekonomiska verkar inte påverkas av makroekonomin, säger Jeff Clavier på Softtech VC.

– Det är klart att man be-kymrar sig när världen kollapsar runt ens fötter, men en skuldkris påverkar kortsiktigt och vi jobbar på längre sikt, säger Eric Archambeau på Wellington Partners.

– Vi tjänar pengar på att sälja aktier antingen på en publik marknad eller till ett annat företag och det tar i snitt sex år för en investering att nå dit.

De av den nya vågen internetbolag som börsnoterats under året visar hittills ingen större ekonomisk framgång.

Groupons siffror är illröda och har ett börsvärde som inte stigit alls sedan noteringen för en månad sedan.

Linkedins börsvärde har förvisso fördubblats sedan börsintroduktionen i maj, men bolaget gör fortfarande mångmiljonförluster.

Det avskräcker emellertid inte investerarna. Att bolagen över huvud taget hamnat på börsen ses som mycket positivt.

– Kapitalinflödet till mindre företag finns där och nu börjar vi också se en skaplig exitmarknad när investerare på den öppna marknaden kommer till bordet, säger Harry Nelis på Accel Partners.

Några röster på konferensen tycker förvisso att värderingarna av internetbolagen är något i överkant, men ingen vill prata om någon ny it-bubbla.

Klart är också att det fortfarande är i USA som det mesta riskkapitalet finns, i Europa är det klart torrare. Just nu åtminstone.

Googles Eric Schmidt ser gärna att Silicon Valley får hårdare konkurrens och pekar ut flera av Europas större städer som tänkbara utmanare.

– Internet kommer att vara den främsta källan till tillväxt i Europa, säger Eric Schmidt.

Fakta

Uber. En mobilbaserad tjänst för lyxiga taxiresor, som nu lanseras i Europa. Meddelar under konferensen att företaget tagit in 215 miljoner kronor i nytt kapital, bland annat från jättebanken Goldman Sachs.

Soundtracking. Ett slags Twitter för musik. Berättar om en investering i 30-miljonersklassen.

Path. En sorts mobilbaserad dagbok, relanseras i ny kostym. Har tagit in 75 miljoner kronor.

Flipboard. En populär rss-läsare till Ipad släpps för Iphone under Le Web. Avslöjar att man nu är uppe i 400 miljoner kronor i riskkapital.

Taskrabbit. En mobiltjänst för att få enkla hemmatjänster utfärdade. Ska lanseras globalt 2012. Har tagit in 30 miljoner kronor i kapital.

Airbnb. Webbaserad rumsuthyrning. Satsar nu på bland annat Sverige. Tog i sin senaste runda in 800 miljoner kronor i riskkapital.