Vad är en Appletaliban? Har du mött någon? Det har inte jag.

I samband med att Apples framgångar avlöst varandra har epitetet börjat kastas omkring rätt tanklöst. Så fort någon uttrycker minsta fäbless för en Appleprodukt plockas det fram som verbal pepparsprej.

Det är banne mig helt skadat.

Och nej, det har ingenting med Apple att göra.

IT-prylar piskar upp hatstämning som få andra företeelser.

Jag har jobbat som journalist i snart 20 år och skrivit om det mesta, men it-prylar lirar i en helt egen liga när det gäller så kallad feedback.

Släng in lite anonymitet i mixen också och det utbryter världskrig.

Hackkycklingen byts ut med jämna mellanrum. Microsofthatet visste inga gränser under 1990-talets nästan hundraprocentiga dominans.

Nu är det Apple som står i skottgluggen. Det sjuder av ilska ute i stugorna, och de mest rabiata drar sig inte för att på fullaste allvar kalla Appleanvändare för saker som ”idioter” eller ”indoktrinerade”.

Den som försöker försvara sitt val av plattform blir kallad taliban. Det är inte klokt någonstans. Det är prylar det handlar om!

Personligen gillar jag Apple. Det gör mig varken till taliban, kommunist, fascist eller idiot. Jag lägger nämligen varken ideologisk eller religiös värdering i något så trivialt som operativsystem.

Just för mig passar OSX bättre än exempelvis Windows.

Ja, det är mer slutet än Pyongyang, om vi måste göra sådana liknelser. Men jag tycker det är okej, för Apple är inte ett statsskick, utan ett it-varumärke och jag har inget behov av den öppenhet som många andra saknar.

Dessutom – om någon tycker bättre om Windows är jag helt okej med det. Jag är inte du. Du är inte jag.

Vissa går med på total inlåsning i utbyte mot enkelhet på dagisnivå och andra blir oxtokiga om det visar sig att man inte kan softmodda brödrosten.

Kan vi inte bara enas om att det är kul med it-prylar?

Lika lite som valet av vin riskerar att göra parmiddagen till ett urspårat ”Kvällsöppet”, borde inte mitt val av dator eller operativsystem rimligtvis vara ett skvatt provocerande heller.

Ändå tycks ämnet vara mer polariserat än debatten om Rut-avdraget, och bristen på respekt för oliktänkande är direkt häpnadsväckande.

För övrigt gillar jag Zoegas skånerost. Gör det mig till idiot, indoktrinerad, kommunist, fascist eller bara rätt och slätt en Zoegataliban?


Mats Glaad är CS prylexpert.