Windows 8 kommer att förses med en ny avstängningsfuktion ”'kill switch”, något som redan används av Apple och Google för program som distribueras via App Store och Android Market.

Informationen om den nya funktionen för att avlägsna program går att hitta under avdelningen för användarvillkor som nu finns tillgänglig på windows.microsoft.com. Här framkommer det att program som kan innebära säkerhetsrisker eller sådana som myndigheter begärt ska stoppas kan dras tillbaka eller hindras från att köra.

Det kan alltså även gäller program som användarna betalat för. Men i sådana fall lovar Microsoft att betala tillbaka pengarna. I villkoren framkommer att även innehåll och data som skapats med hjälp av det berörda programmet kan komma att raderas eller inaktiveras.

För tre år sedan gick Apples dåvarande vd Steve Jobs ut och erkände att det fanns en kill switch i operativsystemet IOS, något som exempelvis kunnat användas för att hindra körning av program som kan ta sig förbi spärrar som operatörer har lagt in på telefonerna. Apple har dock inte varit särskilt aktiva kring användning av dessa dödspiller till skillnad från Google som flera gånger spärrat program som man identifierat som skadliga.

– Ska man utgå från Microsofts hantering av program som slussas ut till Windows Phone får man nog räkna med en betydligt mer rigorös kvalitetssäkring av programmen jämfört med den som Google tillämpar, säger IDCs analytiker Al Hilwa.

Windows Store förväntas slå upp dörrarna i slutet på februari, ungefär samtidigt med den första publika betaversionen av Windows 8.