Enligt Netsuites vd Zach Nelson, som är konkurrent till SAP och Successfactors, så hade den tyska affärssystemjätten inget annat val än att förvärva ett molnföretag på affärssystem. Branschen ändras snabbt och kunderna tröttnar på mångåriga installationsprojekt som SAP traditionellt har levererat, säger han.

SAP aviserade köpet, värt 23 miljarder kronor, i förra veckan.

– Men köpet löser inte SAPs kärnproblem. Inget företag driver sina affärer med Successfactors. Det funkar jättebra för personalhantering, men det är inte en komplett programsvit, säger han.

Till skillnad från Successfactors, erbjuder Netsuite mer heltäckande affärssystem, med grunden i redovisnings- och ekonomisystem. SAP har sedan tidigare en molnsvit, Business Bydesign, som riktar sig mot små och medelstora företag. Men den har inte tagit fart på marknaden, säger Nelson.

– Men visst spelar SAP en viktig roll i företagen och deras varumärke är stort. SAP är en av de största och äldsta, säger han.

Zach Nelson beskriver SAPs problem som att storkunderna i lågkonjunkturen inte har råd med stora och dyra projekt som affärssystem ofta innebär. Istället, menar han, vänds deras intresse mot leverantörer av molntjänster som erbjuder snabbinstallerade system.

Netsuite säger sig även ibland få propåer om köp, och gör i de fallen en utvärdering.

– Det är ingenting som vi söker aktivt. Men då vi är börsnoterade så måste vi överväga alla uppköpsbud. Men det är Larry Ellison som äger halva företaget, så det är bättre att fråga honom, säger Zach Nelson.

IDG News

Fakta

I förra veckan meddelade SAP att företaget avser att köpa molnleverantören Successfactors, en affär värd 3,4 miljarder dollar, motsvarande 23 miljarder kronor.

Medan Successfactors i första hand är inriktat mot personalhantering, så utgår Netsuites erbjudande på affärssystem från ekonomissystem som molntjänst.