E-postadresser är handelsvara på internet. Därför är det inte konstigt att massutskick föder fler massutskick. Flera företag på säkerhetsföretagets Stay Secures lista över företag som skickar mejl utan att fråga om lov först erbjuder just e-postlistor eller utskickstjänster.

Listan över Sveriges mest irriterande avsändare av e-post med reklam bygger på vad Stay Secures användare rapporterar. Stay Secure hanterar e-postsäkerheten åt 2 500 kunder inom privat och offentlig sektor.

– Spam är oerhört irriterande och en tidstjuv, säger Stefan Thelberg, vd på Stay Secure (som tidigare hette Stej).

– Det är ingen idé att avregistrera sig, trots att det ofta finns en länk i mejlen för att göra det. Då får man bara spam från ett annat företag i stället.

Spam förknippas med så kallade Nigeriabrev och reklam för Viagra, oftast från skumma företag långt borta som är svåra att spåra. Det kommer också ovälkommen reklam från svenska företag. Ibland har de anlitat ett företag för mejlbaserad marknadsföring utan att inse vad de ger sig in på. I andra fall är det spammare som erbjuder sina tjänster till andra spammare.

Överlag är företagen på listan svåra att få kontakt med. One Media Holding vägrar att låta CS tala med vd:n Håkan Lagerberg med hänvisning till ”sekretess”. Conductus AB, som gör utskick för Vinstocken, är ett företag som importerar viner för privatpersoners räkning. Där svarar en person med nästan ohörbar röst att han ”inte har en aning” om vad det gäller och ”inte kan relatera”. Namnet går inte att uppfatta, trots upprepade frågor.

Flera företag hänvisar till chefer eller it-ansvariga som inte finns på plats just nu, och som inte ringer tillbaka.

Bo Åhrlin, som finns med på listan under eget namn, men som också arbetar på Svensk Företagsinformation, skriver i ett mejl till CS: ”Det är självklart inte kul att vara med på en sådan ’lista’ och vi beklagar om det är personer som är missnöjda med att erhålla nyhetsbrev från oss.”

Han skriver att företaget följer reglerna för mejlmarknadsföring och att mottagarna har möjlighet att avregistrera sig genom att klicka på en länk.

”Mindre än 1 procent väljer att avregistrera sig.”

På företaget Dinatelli i Strömsund, som säljer kuvert med tryck och visitkort, låter den som svarar uppriktigt ledsen:

– Det var inte kul att höra. Absolut inte. Vi har alltid köpt adresser från seriösa leverantörer.

Fakta

1. Aktiv Annonsering AB (mobiltelefoni, trycksaker) 602
2. DPJ Svenska AB (elektronik, köksutrustning) 438
3. Expressa.se (visitkort) 426
4. K-Soft Sverige AB (mjukvara) 388
5. Bo Åhrlin (utskicksservice) 368
6. Conductus AB (viner) 326
7. One Media Holding (utskicksservice) 324
8. Svensk Företagsinformation (e-postlistor) 324
9. Mailcom Europe AB (e-postlistor) 322
10. Dinatelli KB (kuvert, visitkort) 312
11. Daytoner AB (bläck, toner, papper) 270
12. Impera Mediautveckling (konferenser, kläder) 246

Källa: Stay Secure