Genom att slå ihop betaltjänsterna Checkout och Wallet så vill Google skapa en ny, heltäckande e-plånbok för alla tänkbara kanaler. Det säger Osama Bedier, som är betalchef, Payments vice president på Google, i en intervju med IDG News.

– Betalningar har alltid varit ett problem för e-handeln. Det har hämmat affärerna. Vi har ännu inte löst alla problem men det ligger både i vårt och hela e-handelsbranschens intresse att göra det, säger han.

Köparnas attityd till onlinebetalningar förändras snabbt, menar han. Idag betraktas inte webb och mobil som två separata kanaler utan som en sammanhängande.

– Kunderna shoppar på en webbsajt, sparar några saker i en varukorg och vill sedan kanske handla via butikens app. De vill köpa produkter över sina telefoner och hämta dem i affären eller besöka en butik med en färdig lista över saker som de har hittat online, säger han.

Google har ännu inte lyckats få till ett genombrott på området, men mobila betalningar växer snabbt. CS har tidigare uppmärksammat det svenska företaget Seamless och det mobila betalkonceptet M-Pesa i Kenya. Google har lanserat Wallet-konceptet i USA, men framgångarna är än så länge begränsade. Nu vill företaget istället erbjuda en enda sammanhängande e-plånbok för webben, mobilen och offline.

Den ska hålla reda på kundens alla betalningar på ett enklare sätt än tidigare.

– Idén med den nya plånboken är att den ska spara tid och pengar genom att kunna användas i många olika kanaler, säger Bedier.

Att Wallet och Checkout slås ihop är ändå ganska oväntat. Men enligt Osama Bedier handlar det främst om att slå ihop en produkt som möjliggör onlinebetalningar med en annan som främst används offline.

– Målet är att utveckla en plånbok för varenda dator, mobiltelefon och terminal i världen. Då måste vi utgå från hur onlinebetalningar faktiskt går till.

Några frågeställningar som företaget brottas med är exempelvis hur varor på bästa sätt handlas via mobiler, hur betaltjänster kan bli snabbare och erbjuda en likartad upplevelse oavsett kanal.

– Vi vill att alla betalmetoder, kuponger, erbjudanden, premier och annat ska bli tillgängliga på webben, i mobilen, i alla de apparater du loggar in på, från en central plattform. Vi har gjort en del arbete med plattformen de senaste månaderna och fortsätter slå ihop de olika produkterna över tid, säger Bedier.

IDG News

Fakta

Förra månaden avslöjade Google en plan för att slå ihop sina betaltjänster Checkout och Wallet till en gemensam produkt som ska fungera i både pc-baserade webbläsare och mobila apparater.

Aviseringen av den kombinerade produkten, som får namnet Wallet, sker mer än fem år efter lanseringen av Checkout, som då betraktades som en "Paypal-dödare", med referens till den konkurrerande betaltjänsten Paypal.

Checkout kom aldrig i närheten av de förutspådda framgångarna, utan blev främst ett betalsystem för Googles egna tjänster.