Affären innebär att Salesforce genom Rypple börjar konkurrera på allvar med SAP på mjukvara och tjänster för personaladministrativa system. Köpet sker kort efter att SAP nyligen aviserade förvärvet av Successfactors för 3,4 miljarder dollar. De båda köpta företagen befinner sig i samma nisch, personaladministration. Successfactors är den andra stora leverantören av hyr- och molntjänster efter Salesforce.

Salesforce planerar att använda Rypples produkter för att konkurrera direkt med Successforce, med en nybildad affärsenhet som leds av SAPs tidigare molnchef John Wookey. Efter att ha slutat på SAP började Wookie på Salesforce, men det har fram till nu varit tyst om vad han skulle göra där.

– Rypple blir grunden i Salesforces ambition att revolutionera marknaden för personaladministrativa system, säger Wookey, till IDG News.

Det handlar inte bara om att leverera mjukvara för personalhantering i molnet, utan även om att hitta nya vägar för kunderna att sköta sin rekrytering, administration och personalutveckling. Enligt Ray Wang, som är analytiker på Constellation Research, innebär de båda affärerna att SAP och Succesfactors hamnar i ett flerfrontskrig på personalhantering som tjänst.

– Rypple är bland annat stort på personalutvärderingar, ett användningsområde som kan nå ut till alla användare en organisation. Därmed får Salesforce en chans att öka sin räckvidd i företaget kraftigt, säger han.