I flera hundra år har illusionister använt sig av det senaste inom teknik och vetenskap för att förbrylla oss vanliga dödliga. I och med ett numera utbrett tekniskt kunnande blir det svårare för illusionisterna att underhålla oss med trollkonster. De får då ta till andra trick och en av dem som tagit steget bort från traditionell trollkonst är Henrik Fexeus.

Han är just nu aktuell med sin dvd ”Sinnescirkus” och i januari är det premiär för hans nya show ”I ditt huvud”. Henrik Fexeus intresset för illusioner och trollkonster började redan i barn­domen, men med tanke på allmänhetens växande intresse för teknik blev det svårare att imponera på publiken med itusågade kvinnor och borttrollade duvor.

Allmänhetens kunskap förstör
– Illusionister har alltid varit bland de första att tillämpa ny teknik innan den når den breda massan. Författaren Arthur C Clarke sa en gång att det som verkar vara magiskt bara är vetenskap som vi inte har förklarat ännu. Det glappet har trollkarlar utnyttjat i hundratals år. Problemet är att det inte längre går att utföra vissa nummer allt eftersom tekniken blir tillgänglig för allmänheten, säger han.

Men Henrik Fexeus menar att han själv är rätt immun mot problemet eftersom han gått ifrån det traditionella trolleriet, i dag är han mer känd som tankeläsare.

Tankeläsning är ett aktuellt ämne
– Det jag gör bygger på anrikt fuffens och genuin förståelse om mänskligt beteende. Varför experimentera med avancerad och opålitlig teknik som folk kan känna igen när det räcker med att säga ”titta där borta!”. Jag vet att det går att göra spännande magiska effekter genom att använda ny teknik, men min erfarenhet är att tekniken förr eller senare pajar. Och då står man där. Jag försöker låta bli att hamna i den situationen genom att använda metoder som inte är beroende av teknik, säger han.

Tankeläsning är i dag ett aktuellt ämne. Serier som Lie to me och The Mentalist lockar tittare med tanken på att man kan läsa människor enbart genom ansikts- och kroppsspråk. Men även där sätter den tekniska framfarten stopp. Henrik Fexeus har tidigare sagt att skönhetsoperationer som botox inte är någon höjdare för tanke­läsare.

Att han skulle bli tankeläsare var inte något som kom på en gång och Henrik hann jobba med både det ena och det andra innan hans nuvarande karriär tog fart.

– Jag han komma ut i arbets­livet, jobbade med marknads­föring, som skådespelare och regissör för en amatörteatergrupp. Det var då jag började intressera mig för beteenden, varför vi gör som vi gör. Jag har studerat psykologi och en dag insåg jag att att jag kunde kombinera psykologin med det jag handgripligen lärt mig av trolleriet.

Länge trodde Henrik Fexeus att det var musiken som var hans riktiga kall och att det var det han skulle jobba med. Han spelade under några år i bandet Soundrug och turnerade i slutet av 90-talet runt i Sommarsverige på de legendariska musikfestivalerna. Under den här perioden skrev han även för musiktidningen Studio. Bandet lade ner efter några år.

Ljud och bild hjälper kreativiteten
– Vi var för många i bandet med för många olika viljor och det blev till slut svårt att hålla ihop det. Hade jag fortsatt med musiken hade jag inte gjort det jag gör i dag. Musiken gav utlopp för det kreativa jag har inom mig, säger han.

På senare tid har han ändå kommit att göra egen musik till sina shower. För även om han, som han själv säger använder sig av anrikt fuffens krävs det fortfarande lite teknik under hans föreställningar.

– Jag jobbar ju med ljud och bild under mina förställningar och då blir tekniken naturligtvis avgörande. Under den första turnén med Sinnescirkus styrde jag själv filmer, bilder och en livekamera trådlöst från scen. Det var mer komplicerat och opålitligt än det låter.

Trots teknikens framfart och branschens nya trix när det kommer till att föra oss bakom ljuset tror Henrik Fexeus inte att det blivit lättare för amatörerna att lyckas.

– Det är lite som att alla kan bli guldmedaljörer i bågskytte eftersom det nu finns så bra bågar att köpa. Jag tror inte ett artisteri är beroende av tillgänglig teknik. Är du bra kommer du vara det även om du bara köpt en fuskkortlek på postorder. Är du dålig hjälper ingen teknik i världen. Hoppas jag, i alla fall.

Själv tror han att han skulle lyckas utmärkt även utan teknik.
– Det är klart. Det skulle bli rätt mörkt på scen och de sista tio raderna skulle inte höra så bra men annars skulle jag inte ha några ­problem.Fakta

Fredag
Just nu kommer jag faktiskt hem från jobbet som en ”vanlig anställd” eftersom jag hyrt en kontorslokal. Jag är hemma vid sextiden. Jag har barn sedan tidigare förhållande och de helger barnen inte bor hos sin mamma lagar vi mat och umgås. Förra fredagen började vår Star Wars-helg – barnen fick för första gången se Star Wars-filmerna. Är det barnfritt passar jag och min sambo på att gå ut och äta, vi gillar att prova nya ställen. Jag blev nu i höst pappa på nytt så nu handlar det mest om ifall vi har fått sova.

Lördag
09:00 Vi äter frukost men vi är lite för oroliga i familjen för att få till en långfrukost.
11:00 Ofta går lördag förmiddag till att uträtta ärenden på stan. Vi promenerar gärna in till stan, det kan ta en stund men det är en fin promenad att gå från Hammarby.
14:00 Barnen leker på eftermiddagen med kompisar. Är det en helg utan barn brukar jag och min sambo hitta på något trevligt tillsammans, till exempel afternoon tea.
20:00 Lördag kväll träffar vi antingen kompisar eller så är vi hemma med barnen. Vi spelar gärna spel. De senaste tio, femton åren har flera nya spel kommit in på spelmarknaden och Monopol har fått konkurrens. Vårt favoritspel just nu är ”Ghost Stories: White Moon”.

Söndag
Söndagen liknar lördagen. Vi spelar gärna spel om barnen är hemma. På vintern åker vi skidor i Hammarbybacken.

Karriär: Har provat på mycket exempelvis spelat i band, hållt på med trolleri, läst psykologi, arbetat med teater som skådespelare och regissör och har arbetat med marknadsföring. I dag är han tankeläsare och författare.
Intressen: Gillar att spela spel. Och är mycket intresserad av att äta god mat, men inte av att laga mat.
Motto: ”Jag jobbar med människor jag också vill gå och fika med.” Mottot uppkom han för några år sedan skulle välja förlag för sin första bok. Det var svårt att välja men så frågade en vän honom vem han skulle kunna tänka sig att gå och dricka kaffe med, det var med dem han skulle jobba. Det är inte alltid slutmålet som är det viktigaste, vägen dit betyder minst lika mycket.
Drivkraft: Nya idéer, att sätta upp absurda mål och att kunna möta dem.
Senast lästa bok:
How to write a sentence: And how to read one av Stanley Fish.
Favoritapp: Spel, just nu ”Drop 7” samt Iphones app ”Kartor”.
Favoritpryl: Iphone.
Beskriv min ledarstil med tre ord: Bestämd, dogmatisk och ödmjuk.
Du får äta en långfrukost med vem du vill, vem väljer du och vad pratar ni om? - Jag skulle vilja äta långfrukost med världens bästa b-filmsskådis Bruce Campbell. Vi skulle prata om att göra det man tror på I stället för att göra vad andra vill. Han har valt att stanna i den genre han är trots bättre erbjudanden.