Det har snart gått fyra veckor sedan något gick väldigt fel Tietos datacenter i Stockholm. Dagarna närmast efter drifthaveriet var overkliga för många av Tietos kunder. Det tog Tieto fyra dygn innan de största kunderna, som Apoteket, SBAB och flera kommuner, fick igång sina system igen. Men bland de mindre kunderna är driftproblem fortfarande verklighet.

Tieto har inte lyckats få igång Sollentuna kommuns utbildningsmiljö. En utbildning i ett ärendehanteringssystem har fått skjutas på framtiden, i väntan på att Tieto löser problemen.

– Men ut till medborgarna fungerar allt, säger Britta Sandblom som är cio på Sollentuna kommun.

SBAB har fortfarande inte flyttat tillbaka hela sin drift till Tieto. Under haveriets värsta dagar flyttades alla backuper och drift till de egna servrarna så att kunderna skulle komma åt bland annat sina bankkonton. Det har tagit tid att testa alla system innan driftansvaret flyttas tillbaka till Tieto. Förhoppningen är att de kan ske innan årsskiftet.

– Det är oerhört avancerat att starta om, det handlar om många servrar som ska testas, säger Bo Andersson, cio på SBAB Bank.

Men efter driftflytten återstår en svårknäckt nöt. Den om skadestånd.

– Vissa delar är glasklara, som hur många procent man får i ersättning för nedtid. Men när det kommer till direkta och indirekta skador måste vi diskutera med Tieto, säger han.

Det är tydligt att han förväntar sig en hård kamp. Flera kunder väntar sig stora skadestånd.

– Det handlar om otroligt mycket mer utöver nedtiden.

Avtalet säger att SBAB Bank får tillbaka en del av driftkostnaden under den kalendermånad som haveriet inträffade. Enligt Bo Andersson täcker det inte på något sätt de kostnader som uppstått i och med problemen.

Samtidigt är han övertygad om att man i en diskussion om ersättning måste förstå båda sidor. Längre fram kan det bli aktuellt att Tietos kunder själva samlas för att diskutera hur de ska kräva ersättning.

– Vi är beroende av vår driftleverantör och bara för att de, som jag ser det, har gjort bort sig kan vi inte döma ut dem för all framtid, säger han.