Det har gått drygt tio år sedan öppen källkodsprojektet Openoffice.org etablerades som ett alternativ till Microsofts kontorsprogram. I september 2010 bröt sig ett stort antal utvecklare loss från Oracles utvecklargrupp och bildade The Document Foundation som kort därefter presenterade gratisprodukten Libreoffice.

– Nu är vi uppe i 30 miljoner användare varav 18 miljoner kör produkten på Linuxdatorer, säger Italo Vignoli, talesman för The Document Foundation.

I våras meddelade Oracle att betalprodukten Oracle Open Office skulle läggas ner och numera är det Apache Software Foundation som sköter den fortsatta utvecklingen av Openoffice.org.

Likt Openoffice fungerar Libreoffice ihop med en lång rad operativsystem och har blivit något av standard i de paket som rullas ut med stora distributioner som Ubuntu, Fedora och Linux Mint.

Även Novell har valt att gå över till Libreoffice i Open Workgroup Suite som används av många svenska kommuner.

– Där är det en tydlig trend att kommunerna nu uppgraderar från Openoffice till Libreoffice. Så Libreofficeprojektet börjar tuffa på ordentligt och flera kommuner har tagit till sig odf och pdf/a som dokumentformat, säger Göran Westerlund, ordförande i Kivos Kommunsamverkan i väst för öppen källkod.

The Document Foundation ligger nu på hårt för att snabba upp takten i utvecklingen av Libreoffice. I samband med lanseringen av version 3.4.2 meddelas att man drar igång en kampanj där man ska utse en ”buggjägarhjälte” och ge ett pris till den som kan hitta flest buggar i produkten. Siktet är nu inställt på version 3.5 som ska komma i form av en lanseringskandidat i januari.

Allt sedan Apache Software tog över Openoffice.org har även denna grupp av utvecklare visat vilja till att höja ribban. Nu står det klart att det kommer en ny version av Openoffice i början på 2012. Därtill har de båda grupperna börjat flagga för ett fördjupat samarbete kring den fortsatta utvecklingen.

Fakta

Sedan år 2000 har Sun varit pådrivande i utvecklingen av ett öppen källkodsprojekt som ska konkurrera med Microsofts Office. Gratisversion bär namnet Openoffice.org medan den supportade version fram till sommaren 2010 haft namnet Staroffice. Då byttes namnet till Oracle Open Office som kostade cirka 600 kronor per användare för skolor, företag och myndigheter.
Document Foundation etablerades hösten 2010 har redan från start fått stöd i arbetet kring Libreoffice från tunga företag som Novell, Canonical (företaget bakom Ubuntu Linux), Red Hat och Google.