1. Mobilkrig
Mobilbranschen är hetare än någonsin, av den enkla anledningen att konkurrensen mellan tillverkare och plattformar hårdnat rejält, samtidigt som en rad tekniska innovationer aviserats.

Dels lär såväl Nvidia som Qualcomm börja få ut sina fyrkärniga processorer för mobila plattformar i produkter för konsumentmarknaden, vilket kommer att bumpa upp prestandan på nya telefoner och surfplattor till galet höga höjder.

Dels kommer NFC som tåget, med helt nya användningsområden för mobiltelefonen som resultat. Och med stor sannolikhet får vi se såväl Iphone5 som Ipad3 under 2012. Av de mer intressanta rykten som florerar kring de nya Appleprodukterna noterar vi bland annat trådlös laddning. Och som grädde på moset har vi förstås det slutgiltiga genombrottet för LTE (4G).

2. Tid för generationsskifte i konsolvärlden?
2012 är det sju år sedan Xbox 360 släpptes. Och det är sex år sedan Nintendo Wii och Playstation 3 lanserades. Eoner av tid i konsumentelektroniska sammanhang. Så länge har vi historiskt sett aldrig tidigare väntat på ett generationsskifte i konsolvärlden om vi inte sträcker oss så långt tillbaka som 1977.

Det finns i dagsläget ingen uppföljare aviserad till någon av de tre giganterna, men däremot har rykten nu börjat dyka upp. Playstation 4 påstås vara under utveckling för fullt och det har även påståtts att Microsoft planerar en ny Xbox ”någon gång mellan 2013 och 2015”.

Sannolikheten att vi får se en ny konsol under 2012 är förvisso liten, men bli inte förvånad om det under 2012 åtminstone kommer en officiell avisering av en ny maskin från någon av tillverkarna. Ska vi gnugga spåkulan tror vi att mediecenterfunktionalitet får stå tillbaka för mer renodlat spelorienterade konsoler.

3. Ännu en 3d-flopp
Inget att se fram emot i prylväg, direkt. Men mycket sannolikt ett rätt spektakulärt haveri. 3d har ju som bekant inte blivit någont direkt succé ute i konsumentvärlden, de stora tv-tillverkarnas idoga försök till trots.

2012 lär sannolikt bjuda på mer tryck från tillverkarna. För nu ska vi minsann pröjsa tillbaka de investerade pengarna, är det tänkt. Och vi kommer förmodligen att få se en hel del i prototypväg på temat ”glasögonfri 3d”. Mot slutet av året kan vi nog vänta oss en någorlunda överkomlig tv med funktionen också, vad än vissa tillverkare vill låta påskina. Och förmodligen kommer även den att floppa.

För någonstans är väl ändå problemet med 3d att det är ganska ointressant, snarare än att det i dagsläget kräver glasögon? Däremot tror vi stenhårt på tunnare och mer diskreta platt-tv-apparater à la LG:s ramlösa Nano Led-serie.