Sajten Distrowatch rankar Linuxdistributioner genom att mäta antalet besök på sajtens specialsidor för de olika distributionerna. Endast en träff per ip-adress och dag räknas. Det är naturligtvis ingen heltäckande mätmetod, men den ger en uppfattning om läget bland Linuxintresserade personer.

I skrivande stund toppar Linux Mint med ett dygnsmedel på 4 181 besök under den senaste månaden. Ubuntu som tidigare dominerat ligger tvåa med ett medel på 1 878 besök. Därefter följer ett koppel på fem distributioner med över 1 000 besök, med Fedora i spetsen. Värt att notera är att Mint är baserat på Ubuntu.

Att Mint har vind i seglet visas av att ledningen över Ubuntu har ökat med tiden. Sett över de senaste 12 månaderna har Mint 19 procent fler besök än Ubuntu per dag. Sett över det senaste halvåret är skillnaden 44 procent, under de senaste tre månaderna 88 procent och under den senaste månaden hela 123 procent. Mint drar alltså i från rejält.

Det verkar med andra ord som om Mintutvecklarnas fokus på att skapa en distribution som är enkel att komma i gång med har gett resultat. Enkelheten fås bland annat med anpassade menyer och verktyg. Valfrihet vad gäller skrivbordsmiljö är en annan trolig anledning till framgångarna.

Fakta

Här är Distrowatchs topplista över intresse för Linuxdistributioner under den senaste månaden:
1. Linux Mint
2. Ubuntu
3. Fedora
4. Debian
5. CentOS
6. Opensuse
7. Arch
8. Mageia
9. Puppy
10. Ultimate
Källa: Distrowatch