En grinig gammal gubbe på 30 år. Det är vad den klassiska datorn Commodore 64 har blivit. Annat var det I början på 80-talet när C64 lanserades. Då spöade den uppstickare som Sinclair ZX Spectrum och Amstrad CPC på löpande band. Livet lekte för Commodore.

Men det är som sagt 30 år sedan nu. När CS frågar ett dammigt gammalt exemplar om utvecklingen blir svaret inte helt oväntat.

- Det ska vara så många megabyte hit och megabit dit nuförtiddden. När jag var ung räckte mina 64 kilobyte alldeles utmärkt. Vad gör dagens datorer egentligen med allt minne? Slöseri med resurser, det är vad det är.

C64:an uppges med 17 miljoner sålda enheter vara den mest sålda datorn genom tiderna. Med tanke på den snabba teknikutvecklingen idag är det lätt att tro att rekordet kommer att stå sig.

- Det kan du hoppa upp och sätta dig på att det kommer att göra, ingen ska ta från mig det rekordet, hör du det.

Ingen av efterföljarna från Commodore kunde mäta sig med C64-framgången. Portabla SX-64 floppade, Commodore Plus/4 likaså. Inte heller C128 lyckades särskilt bra. Även under 1990- och 2000-talet har mindre lyckade försök gjorts att upprepa framgångssagan. 1990 lanserades C64 som spelkonsol under namnet C64GS.

Något år senare gjordes en prototyp på en mer avancerad uppföljare, Commodore 65. Inte heller den lyckades.

Den senaste inkarnationen, C64x, är en modernare pc med Commodore-skal. Med hjälp av en emulator och några av de mest klassiska titlarna ska nostalgiker få återuppleva det tidigare 80-talet.

Den något bittre jubilaren säger sig inte ha något att tillägga.

- Stick härifrån, jag orkar inte med er längre, låt mig vara ifred.