Tobii Technology har i tio års tid utvecklat specialskärmar som med hjälp av kameror kan spåra var man riktar blicken på bildskärmen. För snart ett år sedan presenterade man prototyper där man byggt in ögonstyrningstekniken i bärbara datorer från Lenovo.

Nu är siktet inställt på datorer med Microsofts kommande operativsystem och under CES i Las Vegas demonstrerar man sin teknik Tobii Gaze på en Windows 8-dator som man hoppas ska leda till en kommersiell produkt. Tobiis marknadschef Sara Hyléen säger att man räknar med att sälja datorn för ett pris kring 6 000 dollar (42 000 kronor). Det kan jämföras med de specialskärmar som Tobii introducerade för några år sedan där priset hamnade på 150 000 kronor.

Tobiis produkter utvecklades från början för personer med funktionshinder och har tidigare främst köpts in till olika institutioner och myndigheter. Nu är tanken att produkterna ska få en bredare spridning och bli mer lättillgängliga. Siktet är inställt på spel- och underhållningsbranschen.

– Tobii Gaze gör det möjligt at peka och interagera på ett sätt som är överlägset såväl touch som musen. Det har potential att förändra användandet av datorer lika fundamentalt som touch har förändrat mobiler och pekplattor, säger Sara Hyléen.

Den produkt som Tobii visar upp i sin monter har ett gränssnitt för Windows 8 där användarna kan spela arkadspelet Asteroids med hjälp av ögonrörelser. I dagsläget krävs det fortfarande en fristående modul kallad PC Eye som håller koll på vart användaren riktar blicken. I den kommersiella versionen ska denna modul dock vara inbyggd i den bärbara datorn.