Efter att jag startat min blogg blev jag snart uppvaktad av intressenter som ville ordna så att min sida låg bättre till i Googles sökresultat. Nyfiket undrade jag hur det skulle gå till. Jo, jag behövde bara länka till en webbadress så skulle det ordna sig. Men sidan var en pokersajt. Vad har min blogg med internetkasinon att göra, tänkte jag förbryllat.
Det var innan jag förstått vad sökmotoroptimering, seo, går ut på. Sidan ingick i en ”länkfarm”. Länkade jag dit skulle de länka till min blogg. Om hundra personer länkar till en pokersida länkar den vidare till en länkfarm som länkar tillbaka. Googles algoritmer räknar länkar och när en länk syns på många ställen verkar sidan viktig. På så vis kunde pokersidan framstå som mer intressant och hamna högre upp på Google. Lite som pengatvätt. Det gäller således att få Google att tro att länkfarmarna är riktiga sidor genom att de får kopplingar till personliga sajter.
Poängen med Google är att få rättvisa och relevanta sökresultat. Därför pågår ett krig mellan seo och Google. Google förfinar algoritmerna för att känna igen länkfarmarna medan de senare försöker lura Google.
Sökmotoroptimering handlar alltså om att fuska sig fram till en bättre plats i kön. Det vill såklart inte seo-konsulterna erkänna. De vill inbilla oss att de gör nytta. Men liksom cancercellen infiltrerar kringliggande vävnad och livnär sig på den, stjäl sökmotoroptimeringen tid och energi från Google och andra nätoperatörer som ständigt måste utveckla nya spamfilter och algoritmer. Vad seo också gör är att öka utrymmet för internets fula fiskar.
De mindre seriösa seo-konsulterna har nämligen halvskumma underleverantörer som spammar och skapar fejkkonton på bloggar, Twitter, forum och fildelningsnätverk. Det sker antingen automatiskt eller med hjälp av förtidspensionärer och fattiga människor i den tredje världen som kanske kan få sig en öl på krogen eller ett mättande mål mat mot att de skriver in löpande text i länkfarmarna så att de ska se ut som ”riktiga” sidor med mänsklig aktivitet och därmed undgår Googles försök att avslöja seo-fusk.
Samtidigt kan Googles utveckling av algoritmerna drabba oskyldiga, vilket inträffade för ett bilföretag när Google såg ett seo-beteende. Bilföretaget hamnade längre ner i sökresultaten.
Om den här texten retar upp seo-konsulterna kanske de vill sabba min blogg och skapar en sida som heter unnidrougge.net där de skriver att jag äter bajs och sedan skriver in mitt namn många gånger i metataggen, titeltaggen och kategoritaggen. Då blir det i stället den sidan som dyker upp om man söker på Unni Drougge.
Sökmotoroptimeringen gör alltså att vi inte alltid hittar det vi söker. Ironiskt nog kanske det enda sökord som ger rättvisa träffar är just ”sökmotoroptimering”. De seo-konsulter som står överst torde ju vara extra duktiga på tjänsten de erbjuder. Men för oss som vill kunna lita på Google kan det bli en björntjänst.