Vid slutet på förra året drog sig Logitech ur samarbetet med Google kring tv-boxar men nu får Google i stället draghjälp av tungviktare som Samsung och LG.

Under veckans Consumer Electronics Show i Las Vegas presenterar både LG och Samsung en rad nya tv-apparater och boxar som stöder Google TV. Samsung kallar sin satsning för Smart TV där man inte bara förser sina nya tv-apparater med mer intelligens utan även ger kunderna möjlighet att införskaffa separata, datorlika boxar, som förser äldra tv-apparater med webbläsare och liknande.

Med dessa produkter ska användarna givetvis kunna surfa på nätet samt även få tillgång till en rad appar som utvecklats specifikt för de stora skärmarna. Enligt Google ska det i dagsläget finnas 150 appar anpassade för Google TV.

I samband med den nya Googlesatsningen meddelar både LG och Samsung att tv-skärmar på 55 tum blir den nya standarden. LGs nya Googleanpassade oled-tv ska bara vara fyra millimeter tjock och väga 7,5 kilo. Samsungs tv har ungefär samma format och ska börja säljas under årets första kvartal.

– Under förra året påverkades tv-försäljningen negativt av alla satsningar på smarta mobiler och pekplattor men framöver tror vi på synergier mellan dessa båda produktkategorier, säger Yoon Boo-keun, chef för Samsungs enhet för konsumentelektronik i ett uttalande.

Tanken är nämligen att alla telefoner och pekplattor som bygger på Android smidigt ska kunna kopplas ihop med tv-apparaterna och överföra filer mellan dessa samt fungera som fjärrkontroller.

Samsungs nya 55-tummare LED 8000 har en inbyggd hd-kamera och dubbla mikrofoner som kan användas för att styra innehållet,
exempelvis spel med hjälp av röstkontroll samt handrörelser. Det innebär att man kan starta tv-modulen genom att säga ”hej tv” eller ”webbläsare” när man vill gå ut på nätet.

Fakta

Google TV introducerades i maj 2010 i ett samarbetsprojekt mellan Google, Intel, Sony och Logitech. Det hela bygger på en plattform där tv-apparater och digitalboxar använder Android som operativsystem och Google Chrome som webbläsare.