Under den pågående CES-mässan i Las Vegas står det klart att det är 4g som gäller när operatörer och telefontillverkare presenterar sina nya produkter. I USA har operatörerna stort inflytande på utvecklingen av telefoner och eftersom de flesta nu satsar på nät som stöder dataflöden på upp till 100 Mbit/s vill de gärna kunna sälja telefoner som kan hantera detta.

Det innebär att exempelvis Nokia rullar ut sina första 4g-telefoner i samarbete med AT&T. Toppmodellen är Lumia 900 som är en av marknadens första Windowstelefoner med stöd för 4g.

Samma sak gäller för Sony Ericsson vars första 4g-telefon, Sony Xperia Ion gör premiär i AT&Ts nät.

– Bland konsumenter har efterfrågan på 4g-telefoner varit starkast i USA och därför lanserar vi vår första smartphone där. När det kommer till en lansering här och i övriga Europa beror mycket på efterfrågan och de diskussioner vi för med operatörerna, säger Erik Yström, informationschef på Sony Ericsson, det bolag som snart byter namn till Sony Mobile Communications.

Även operatörer som Verizon, Sprint och T-Mobile har kommit långt i utbyggnaden av det amerikanska 4g-nätet. De står alla och suktar efter nya 4g-telefoner. Verizon har lagt beslag på Motorolas tangentbordsförsedda Droid 4 som har en skärm på fyra tum medan Sprint får Samsungs Galaxy Nexus och LGs Viper.

LGs 4g-telefon har även den en skärm på fyra tum medan Samsungs modell är på hela 4,6 tum. Galaxy Nexus säljs även i Sverige men här får kunderna nöja sig med ett modem som bara stöder turbo-3g. De som vill kunna surfa i den högre 4g-farten kan i stället välja Galaxy S II LTE som Tele2 börjar sälja inom ett par veckor.

Bland övriga telefoner som stöder 4g märks HTCs Titan 2 som bygger på Windows Phone och har en kamera på hela 16 megapixel. Den utmärker sig även genom att ha en maffig skärm på 4,7 tum, den största hittills bland Windowstelefonerna.