Den första Delldatorn i den kategori som Intel kallar ultrabook heter XPS 13 och har en vikt på 1,36 kilo, alltså ungefär lika mycket som brukar gälla för de en gång så populära minibärbara modellerna med skärmar kring tio tum.

Det som främst skiljer den nya kategorin ultraportabla datorer från minibärbara är att de har kraftfulla processorer och i fallet med XPS 13 kan man välja någon av Intels värstingar i serierna Core i3, i5 eller i7. Därtill går datorn att få med en flashbaserad hårddisk på 256 GB. Datorn levereras med ett batteri som Dell uppger ska klara drifttider på nästan nio timmar. Det innebär en timmes bättre batteritid jämfört med Acers ganska snarlika produkt Aspire S5.

När det gället anslutningar till externa enheter har Acer dock ett litet övertag eftersom man försett S5 med utgång för Thunderbolt, en standard som klarar dubbelt så höga överföringar som usb 3.
– I våra kundundersökningar har usb 3 kommit upp som viktigt men vi har inte sett något runt Thunderbolt. Det vi har prioriterat är storlek, kvalitet och värme. Samt att den har de funktioner som krävs även av större företag, säger Philip Eide, Dells marknadschef i Norden för konsumentprodukter och små företag.

XPS 13 kommer att finnas tillgänglig i Sverige från och med mars och ännu har Dell inte satt något pris på produkten. I USA har man dock uppgett ett ingångspris kring 1 000 dollar, alltså cirka 7 000 kronor exklusive moms.