Efter Loopias stora eposthaveri i början av december pågår fortfarande städarbetet. Fortfarande har de drabbade kunderna inte sett röken av sin sparade mejl, och det visade sig inte vara helt enkelt att efter haveriet få tillbaka data.

I mitten av december meddelade Loopia att man skickat iväg mejlbackuperna för att återställas till företag med expertis på området dataextrahering. Då sa Loopia att man kunde ge besked runt årsskiftet om det skulle vara möjligt att ens få tillbaka data.

Nästan en månad efter det beskedet finns ännu inga mejl i sikte.
– Det här problemet är inte löst. Det är säkert fler än jag som har förlorat mycket, säger Anna Fäldt, egenföretagare som förlorade över ett års sparade mejl i kraschen.

När CS kontaktar Loopia berättar företaget att det har uppstått nya komplikationer i de tester som leverantören skulle göra med backuperna.

– I dagsläget kan vi inte ge ett datum för när de pågående testerna är klara. Testerna pågår dygnet runt med det verktyg som leverantören har utvecklat och de gör allt de kan för att arbetet ska bli klart så fort det går, säger Jimmie Eriksson, kontorschef på Loopia.

Han kan inte heller ge någon närmare information om hur det ser ut i framtiden.

– Hur mycket som eventuellt går att återställa och hur lång tid det kan ta vill vi inte spekulera i men det har visat sig vara ett väldigt komplext arbete, säger han.

Det stämmer med den lilla uppdatering som har lagts upp på Loopias driftblogg. Det är företagets enda korrespondens till de drabbade kunderna. Den information Anna Fäldt har fått direkt från Loopia är ett mejl skickat strax efter haveriet. Efter det är en enkät det enda hon har fått från Loopia.

– Jag blev så förbannad. Jag svarade att jag inte är motiverad att svara på en enkät. Sedan har det kommit påminnelser. De får ju skärpa sig, säger Anna Fäldt.

Loopia vill inte gå in på något exakt antal på hur många kunder som drabbats, men Jimmie Eriksson beskriver det som ett fåtal.