Att det råder ett krig på webbläsarmarknaden har varit tydligt det senaste året. Under lång tid var Microsofts Internet Explorer allenarådande och webbutvecklarna behövde inte bry sig om någon annan webbläsare. Så är det inte längre.

Googles Chrome växer oerhört snabbt och är enligt flera mätningar nu större än Firefox, som under senare halvan av 00-talet varit tvåa.

Om man tittar på enskilda webbläsarversioner var Chrome 15 enligt Statcounter större än Microsofts största webbläsarversion, Internet Explorer 8, i november.

Så ser det inte ut i Net Applications mätningar, men trenden är ändå tydlig: Chrome ökar och Internet Explorer minskar.

Ytterligare en faktor är upptrappningen på versionssidan. Både Google (Chrome) och Mozilla (Firefox) släpper nya versioner ungefär en gång i månaden. Flera stora sajtägare intygar också att de är väldigt duktiga på att få användarna att uppgradera, betydligt bättre än Microsoft.

En allt större mängd av webbsurfandet sker dessutom från mobila enheter. Tittar man på smarttelefoner och pekplattor är det uppenbart att det är ännu större förändringar på gång här. Apples Safari är störst på 53 procent, Opera Mini är tvåa på 22 procent och Android Browser trea på 16 procent, enligt Net Applications decembersiffor.

Förutom att vara ett huvudbry för Microsoft medför de stora förändringarna också problem för sajtägarna. Kostnaderna ökar när fler resurser måste sättas in för att ta hänsyn till den stora mängden webbläsare och de ibland stora skillnaderna mellan enskilda webbläsarversioner.

Samtidigt är det förstås bra att konkurrensen om surfarna ökar. Det tvingar också fram ett bättre och mer strukturerat tänkande kring att följa standarder hos webbutvecklarna.

Som läget är nu ser ingenting ut att kunna ändra på situationen. I stället blir fler prylar smartare och webbuppkopplade.

De flesta nya tv-apparater är till exempel försedda med webbläsare. Inom en snar framtid lär det komma webbläsare även för kylskåp, bilar och kassaterminaler.

Här kan det dyka upp helt andra webbläsare än de vi ser i dag.