Ett av de hetaste diskussionsämnena runt kommande Windows 8 är att det nya operativsystemet ska fungera med Armprocessorer. Det förväntas inte minst bli intressant för pekplattor, men kanske även för lätta bärbara datorer.

Den främsta fördelen med Armprocessorer jämfört med Intelprocessorer är att de drar mindre ström, vilket ger längre batterilivslängd.

Att Microsoft är på gång med en Armversion av Windows 8 visas av att två leverantörer av Armbaserade processorer, Nvidia och Texas Instruments, visade pekplattor med Arm och Windows 8 på den stora CES-mässan nyligen i Las Vegas.

Nvidia visade tre pekplattor med den fyrkärniga, Armbaserade processorn Tegra 3. En av plattorna visade användargränssnittet Metro, en annan spelade högupplöst video och den tredje demonstrerade multikörning av program.

Men det är fortfarande tidigt i utvecklingen. Det visas inte minst av att besökarna inte fick känna på de nya pekplattorna. Nvidias tre pekplattor fanns till exempel i säkert förvar i glasmontrar. Representanter för leverantörerna av Armbaserade processorer berättade att Microsoft utfärdat strikta restriktioner om hur de fick visa upp plattorna.

Anledningen till restriktionerna är att Microsoft vill undvika dålig publicitet på grund av att besökare provat på pekplattor med en väldig tidig version av Windows 8 på Arm. Med tanke på att Microsoft delade ut Intelbaserade enheter med Windows 8 till testare redan i september kan man ha farhågor om att Armversionen inte blir klar samtidigt som Intelversionen.

Representanter för Microsoft ville hur som helst inte berätta om betaversionen av Windows 8 som ska komma i slutet av februari även kommer för Arm.

Fakta

Arm Holdings tillverkar inte processorer, utan licensierar designen av dem till andra företag.