Steinar Andersen som är vd på konsultföretaget SQL Service har testat prestanda för Microsofts molndatabas SQL Azure. Som jämförelse kör han samma test på sin bärbara dator med Microsofts vanliga databas SQL Server 2008 R2.

Resultatet av testerna är uppseendeväckande. Under tre testkörningar i båda miljöerna går det i medel 3,9 gånger snabbare på den bärbara datorn att lägga till 100 000 rader i en tabell. Den bärbara datorn som används är utrustad med Intels dubbelkärniga processor Core I5 med en klockfrekvens på 2,4 GHz och åtta GB minne.

Steinar Andersen som beskrivit testet i detalj på SQL Service bloggen är förvånad över resultatet.

– Man förväntar sig att SQL Azure ska vara snabbare än SQL Server på en bärbar dator, säger Steinar Andersen.

Marcus Gullberg som är produktchef för SQL på Microsoft i Sverige avfärdar testet.

– Testet är helt irrelevant, det är att jämföra äpplen och päron. Lägg till 10 000 användare på den bärbara datorn och se vad som händer, säger Marcus Gullberg.

Men kan man inte tänka sig realistiska situationer när 100 000 rader ska läggas till i en tabell, utan att 10 000 användare är inblandade?

– SQL Azure är gjort för verksamhetskritiska tillämpningar. Det ska aldrig gå ner. Kan du garantera att din bärbara dator aldrig går ner, kontrar Marcus Gullberg.

Exempel på funktioner för att garantera tillgänglighet i SQL Azure är att data lagras i tre olika kopior. Marcus Gullberg påpekar att sådana funktioner inte finns på en bärbar dator.

– Vi har i dag kunder som hanterar mycket stora datamängder i SQL Azure med extremt höga prestandakrav. Själva vitsen med molnet är just att kunna hantera stora och oregelbundna laster.

Det är oklart hur relevant Steinar Andersens test är. Det visar dock utan tvekan på vikten av att undersöka prestanda i en ny teknisk miljön som SQL Azure är.

Fakta

SQL Server är Microsofts databasprogram som körs på Windowsdatorer, till exempel på servrar.

SQL Azure är en molntplattform på vilken Microsofts databas körs som en tjänst.