Tecknen blir allt tydligare på att pc-eran är över och att smarttelefonerna tar över. Det menar analysföretaget Asymco i en färsk rapport. Analysen utgår från data från tillverkare som Apple och analysföretag som Gartner, där analytikern Horace Dediu på Asymco har kartlagt pc-marknadens utveckling sedan mitten av 70-talet.

Bilden för de senaste åren är tydlig. Ett paradigmskifte sker, där persondatorer med Windows konkurreras ut av smarttelefoner och plattor, med eldunderstöd både från Androidlägret och Apple.

Analysen tar fasta på att inte bara kortsiktiga förändringar påverkar utvecklingen. Visserligen tog pc-marknaden stryk i fjol av översvämningar i Thailand och jordbävningar i Japan, liksom det pågående finansiella kaoset, inte minst i Sydeuropa. Försäljningen av fasta pc planade ut och natur- och finanskatastroferna slog hårt mot försäljningen av bärbara datorer.

Men det stora hotet mot persondatorerna ligger inte där, utan i att leverantörerna av smarttelefoner och plattor flyttar fram positionerna.

Att jämföra Windows med Android kan tyckas vara att jämföra äpplen med päron. Men för kunder som står inför ett inköpsbeslut handlar det ofta om att välja mellan en bärbar dator, en platta eller en smarttelefon, menar Asymco. Och det är där som smarttelefonerna och plattorna allt oftare tar hem striden.