Det var på torsdagkvällen svensk tid som den stora och populära fildelningstjänsten Megaupload stängdes ned. Samtidigt slog polis på Nya Zeeland till mot sajtens grundare, som går under namnet Kim Dotcom, och tre kollegor. Tillslaget skedde efter tips från amerikanska FBI.

Aktivistnätverket Anonymous svarade omedelbart med flera omfattande överbelasningsattacker. Bland nattens måltavlor fanns bland andra FBI.gov, MPAA.org och webbplatser som tillhör skivbolaget Universal och det amerikanska justitiedepartementet. Attacken är den mest omfattande från Anonymous på mycket länge. I rörelsens kanaler på IRC och på Twitter har tusentals personer engagerat sig i vad som fått namnet #opmegaupload.
I ett uttalande säger Anonymous "FBI trodde väl inte att de skulle komma undan med det här? De borde ha förberett sig".

Megaupload har sitt säte i Hong Kong och servrar över hela världen, bland annat finns flera i USA och det är därför som FBI kunnat göra sitt tillslag. Enligt åtalet mot sajten har den dragit in 175 miljoner dollar i annonsintäkter sedan 2005, pengar som till största del sägs komma från spridning av upphovsrättskyddat material. Räknat på bandbredd har Megaupload varit en av världens populäraste webbsajter, enligt statistik från Palo Alto Networks.

Nyckelpersonerna bakom Megaupload, inklusive grundaren Kim Dotcom, uppges ha tjänat stora pengar på sin verksamhet och gärna visat upp det för omgivningen. Kim Dotcom och hans kollegor och har omgett sig med lyxbilar och dyra kläder i bästa gangsterstil, samt nummerplåtar med ord som ”EVIL”, ”GUILTY” och ”HACKER”.

Amerikanska myndigheter har nu beslagtagit sajtens domännamn och tillgångar värda 50 miljoner dollar. Noterbart i sammanhanget är att Megaupload alltid hävdat att upphovsrättskyddat material tas bort från sajten på begäran. Sajten har till och med lanserat ett verktyg där rättighetshavare kunnat anmäla innehåll.

Det amerikanska åtalet menar att Megaupload bara velat framstå som legitima, men att sajten i själva verket mycket väl kännt till att upphovsrättskyddat material delas via sajten. Påståendet stöds av flera interna mail och chattloggar, som finns med i åtalet.

Fakta

FBI
Universal music
RIIA
MPAA
Amerikanska justitiedepartementet
Amerikanska Copyright office
Franska sajten HADOPI
EMI

Fakta om Kim Dotcom:
Kim Schmitz kommer från Tyskland och är grundare till sajten Megaupload. Han är 37 år och tidigare dömd för kreditkortsbedrägerier, hackning, insiderbrott och förskingring.