Efter de mest omfattande protesterna i internets historia går upphovsrättsskyddslagarna Pipa och Sopa mot en dödförklaring. Spiken i kistan blev när amerikanska senatens majoritetsledare i fredags sköt upp en omröstning om de kontroversiella lagarna. Efter att mängder av senatorer backade, sköts Pipa-lagen upp på framtiden.

– Lagen är död och kommer inte att gå vidare någonstans, säger en av de ledande förespråkarna bakom lagförslagen, republikanen Lamar Smith, till IDG News

Nevadademokraten Harry Reid, som försökte klubba igenom lagen, möttes av protester från fler än 30 senatorer. De ändrade uppfattning när fler än 50 000 webbsajter i USA, bland annat Wikipedia, gått ut i en massnedsläckning mot lagen.

Smith som är ordförande för representanthusets juridiska kommitté tror att Sopa-lagen hamnar på is tills det finns en enighet kring ett förslag.

– Jag har hört kritiken och tar oron på allvar kring de föreslagna lagarna för att komma tillrätta med onlinepiraterna, säger han.

Digitala rättighetsgruppen Public Knowledge anser inte att justeringar av Pipa och Sopa fungerar.
– Detta är en väckarklocka för kongressen. Att bara ändra smådetaljer i förslagen är inte rätt väg att gå, säger gruppens juridiska ombud Harold Feld.

Fakta

Endast 32 senatorer stödde under fredagen upphovsrättslagen Pipalagen, men minst 60 röster hade krävts för att rösta förslaget vidare. Onlineprotesterna är de största i USAs historia, med 13 miljoner deltagare och över 7 miljoner som skrev under protestlistorna. Flera än 3 miljoner e-postmeddelanden skickades till kongressen och demonstrationer hölls i flera storstäder, däribland New York och San Francisco.