Många använder Microsofts webbaserade lagringstjänst Skydrive för att säkerhetskopiera filer och bilder. Det gäller särskilt Hotmailkunder som gratis kan utnyttja 25 GB lagringsutrymme hos Microsoft.

Men för den som månar om sin personliga integritet och vill vara säker på att inte materialet ska granskas av andra är Skydrive knappast en tjänst att förlita sig på. Dessutom finns risken att man kan bli avstängd om de bilder man lagt upp fastnar i Microsofts galler.

CS danska systertidning Comon har lagt upp exempel på bilder som lett till varningar från Microsoft om att de måste tas bort inom 48 timmar annars stängs kontot ner. I flera fall visar det sig att det handlar om ganska oskyldiga bilder från strandsemestrar eller konstverk med ganska måttfulla kroppsbilder. Bland de exempel som ges finns även en marsipanfigur som Microsoft klassade som barnporr samt ett par ritade tomtar.

Åsa Nygren, marknadschef för Windows Live i Sverige säger till CS att man har mekanismer och processer som säkerställer att användarna följer användaravtalet. Hon vill inte kommentera vilka interna processor som lett till att bilder av detta slag inneburit att användare har stängts av från sina konton.

– Ingen process är perfekt. Ibland görs misstag och vi försöker upprätthålla en lämplig balans mellan användarnas privatliv och integriteten av våra tjänster, säger Åsa Nygren.

Även hos Google och Facebook tillämpas censur av detta slag men det finns en rad stora aktörer som är mer måna om sina kunders integritet. Matz Karlsson, vd för svenska Storegate säger att man skiljer sig från mängden genom att ge kunderna ensamrätt till sina filer.

– Storegate kan dock tvingas stänga en kunds konto om det föreligger en brottsmisstanke. Men då endast med skriftlig begäran från åklagare.

Samma tongångar är det hos Diino vars affärsutvecklare Örjan Wrede säger att bara polisen kan gå in och stänga konton och då handlar om det om misstankar som rör barnporr eller misstänkt terrorverksamhet.

– Vi granskar inte våra kunders bilder eller data. Det ingår i kundens säkerhet och sekretess.

Inte heller hos danska One.Com, som nyligen lanserade den webbaserade lagringstjänsten Cloud Drive, har för avsikt att kontrollera kundernas filer.

– Vi accepterar givetvis inte att någon distribuerar eller lagrar olagligt material men vi tänker inte agera domare, det är något som vi överlåter till domstolsväsendet, säger One.coms talesman Thomas Darré Medard Frederiksen till Comon.