Forskaren Alex Leavitt vid University of Southern California är intresserad av hur internet, det han kallar large, networked societies, påverkar kulturproduktion. Två fenomen är han särskilt fascinerad av: den japanska popstjärnan Hatsune Miku och det svenska datorspelet Minecraft.
Hatsune Miku finns inte på riktigt, men har miljoner fans ändå. Hon är en röst i programmet Vocaloid, en synthesizer utvecklad av japanska Yamaha, som vem som helst får använda sig av. På Youtube finns tusentals låtar där musiker från hela världen gör just det. Hatsune Mikus röst och utseende ägs av företaget Crypton Future Media. Hennes sånger är helt användargenererade.
Minecraft är en digital legolåda. Nästan allt kan byggas i spelets blockiga värld. Att ihop med andra spelare fylla den med konstruktioner är syftet. Här kan antalet Youtubeklipp räknas i miljoner.
Både Minecraft och Hatsune Miku är exempel på vad Alex Leavitt kallar för open source culture. Det är kultur som skapas i symbios mellan upphovsmän och användare. Utan sina fans är Hatsune Miku en röst utan sånger. Utan sina spelare är Minecraft en tom och blockig värld.
Det är också fenomen som vore omöjliga utan internet. Båda utnyttjar nätets förmåga att samla en stor och geografiskt spridd publik kring ett visst intresse. Bådas framgång bygger på att användare tillåts dela sina skapelser fritt med varandra. Skillnaden mot traditionell kulturproduktion – där ett färdigt spel eller ett musikstycke levereras till i allt väsentligt passiva konsumenter – är fundamental.
Och pengarna rullar in. Crypton Future Media säljer Hatsune Miku-program för flera miljoner kronor i månaden. Minecraft har gjort dess skapare, programmeraren Markus Persson, till miljonär flera hundra gånger om.
Sådana här exempel saknas i den fastkörda debatten om upphovsrätt och internet. Där utmålas nätets tekniska möjligheter och kulturutövarens levebröd alltjämt som motpoler. I stället borde kulturindustrin lägga sin energi på att förstå hur de kan kombineras. Det är mer produktivt och betydligt mer intressant.