Affärsdrivna it-lösningar 2015 var temat för en av de inledande paneldebatterna på ICT Expo i Göteborg i förra veckan. I panelen fanns bland andra Göteborgs stads it-chef Magnus Petzäll och Micael Wicander, vd på företaget Cloudmore. De talade om bring your own-trenden, att allt fler anställda tar med sin egen hårdvara till arbetsplatsen. Det är någonting företagen måste acceptera, menar de.

– Vi får en fantastiskt intressant mix av teknik som it-avdelningen ska ta hand om och supporta på ett bra sätt. Samtidigt måste it försöka skydda företagsinformationen så att inte data försvinner i väg ut på nätet, säger Micael Wicander.

För Göteborgs stad finns inget annat alternativ än att ta till sig trenden, enligt Magnus Petzäll.

– Det är bara att gilla läget och försöka anpassa sig så fort som möjligt. Det gäller även att börja hantera informationen på ett annat sätt. Vi ser redan att flera av molntjänsterna anpassas efter ökade säkerhetskrav.

Moderatorn för debatten, Johan Magnusson, konstaterar att han i sin roll som lärare på Handelshögskolan märker att studenterna i dag har ett helt annat sätt att förhålla sig till teknik.

– De är inte rädda och de ställer högre krav. När vi sätter dem framför till exempel SAP R3 förstår de inte varför det måste se ut så – det var ju 1980-tal.

Pia De Gysser, konsult på Avega Group, håller med om att den nya generationens användare med största säkerhet inte vill använda system som är byggda innan de föddes.

– De tänker appar och färdiga tillämpningar men de är inte intresserade av att hitta nya lösningar och det kan bli ett bakslag för it fram-över. Det som däremot är bra är att de har både it och affären med sig. De kan se hur affären kan använda de tekniker som finns – där kan de göra nytta.

För företagen är det därför viktigt att lyfta blicken.

– De som kommer ut i arbetslivet i dag är födda med en dator. När de tar över it-strukturerna och börjar driva våra it-affärer blir det stor skillnad i hur vi använder it.