Som Computer Sweden skrivit tidigare är kampen om den mobila plånboken i gång på allvar. Flera leverantörer vill in på marknaden och olika tekniker lyfts fram. Nu väljer livsmedelsjätten Ica att satsa på nfc-tekniken.

De flesta Ica-butiker har redan teknik för nfc-betalningar på plats. Men i första steget gäller satsningen inte betalningar, utan ett digitalt stämpelkort som används i konceptbutikerna Ica To Go. Först ut är den nyöppnade butiken i Kista.

– Här ligger massor av it-företag och KTH har lokaler här, säger Helene Robertson, marknadschef för Ica To Go.

Väldigt få mobiltelefoner på marknaden har inbyggt stöd för nfc. Därför finns gratis klistermärken med inbyggda nfc-taggar att hämta i butiken. Kunderna kopplar sin nfc-tagg till Icas app i mobiltelefonen, och håller sedan mobilen en liten stund över terminalen vid kassan för att registera sina digitala stämplar. Systemet kan hantera flera stämpelkort, det första som kommer gäller lunchlådor, men det kommer att finnas för till exempel kaffe också.

I appen står det att kunden ska "tappa" sin mobil över terminalen för att registera stämplar. Uttrycket kommer från engelskans tap och används tills vidare. Exakt vilket namn handlingen kommer att få på svenska är inte säkert än. Helene Robertson berättar att de också funderat på att kalla det för att blippa.

När Ica kan vara igång med nfc-betalningar i sina butiker vill inte Helene Robertson uttala sig om. Klart är dock att hon tror starkt på tekniken.
– Inom fem år tror jag att vi kan betala med våra mobiler. För småköp som det rör sig om i våra To Go-butiker är det perfekt.